Com a novetat enguany i gràcies al patrocini dels ajuntaments d’Altea i La Vila Joiosa, naix el premi al millor curt valencià, al que concorren un total de 26 obres.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi explicarà enguany amb dos subsedes a Altea i La Vila Joiosa en les quals passarà, els dies 9, 10 i 11 de juliol, el cicle Curts Valencians. Com a novetat, gràcies al patrocini dels ajuntaments d’aquestes dues localitats, s’ha creat un premi al millor curt valencià, dotat de 500 euros, que serà triat entre les 26 cintes que han sigut incloses en aquesta secció del Festival, fins ara no competitiva.

Les regidores alfasinas de Cultura, Mayte García, i de Presidència, Rocío Guijarro, han presentat la iniciativa al costat dels edils de Cultura de La Vila Joiosa, Mª Ángeles Gualde, i d’Altea, Diego Zaragozí, en l’Hotel Sun Palace Albir.

El cicle Curts Valencians, que s’incorpora a la programació per novè any consecutiu, inclou obres produïdes o dirigides per cineastes de la Comunitat Valenciana. Un cicle que té com a principal finalitat donar un impuls a tot el material audiovisual que es genera en la regió.

En aquesta trentena edició, el Festival de Cinema de l’Alfàs ha rebut un centenar de curts valencians, entre els 993 presentats. “Portem prop d’una dècada amb aquest cicle, al que tenim molt afecte, doncs serveix de plataforma i aparador als creadors valencians”, ha declarat Mayte García. Ara, amb la consolidació de la subsede a Altea, oberta en 2016, i la incorporació per primera vegada de La Vila Joiosa, “els donem major difusió i, fins i tot, premiem el seu talent gràcies a la creació d’un nou premi en col·laboració amb els ajuntaments d’aquestes dues localitats”, ha afegit la regidora.

En el cicle Curts Valencians es projectaran ‘9 pasos’, de Marisa Crespo y Moisés Romera’; ‘Uno’, de Javier Marco; ‘La pizca’, de Adán Aliaga; ‘Cachitos’ y ‘Amor de Dios’, de Jordi Núñez;  ‘Desde el recuerdo con amor’, de Álvaro Orfila Giner; ‘Bienvenida al pueblo’, de Elena Escura; ‘72%’, de Lluís Quílez; ‘Apropiación indebida’, de Ana María Ferri; ‘Rellano’, de Agustín Rubio; ‘5 fases’, de Iban Velacoracho Camarena; ’40 miradas’, de David Ferrando; ‘Bienvenido al infierno’, de Simón Fariza; ‘Sin alas’, de Álex Brau; ‘El fotoviaje de Carla’, de Fran Gas; ‘Intemperie’, de Sergio Serrano; ‘Distintos’, de Josevi García Herrero; ‘Será nuestro secreto’, de Sergi González;  ‘Brexit’, de Clara Bilbao; ‘Monstruo’, de Alberto Martínez; ‘El viatge’, de Alberto Evangelio; ‘Que el fin del mundo te pille bailando’, de Josemari Martínez; ‘Manspreading’, de Abdelatif Hwidar; ‘María’, de Javier de Arozamena; ‘Un lugar donde ser feliz’, de Belén Verdugo i ‘Humans’, de Toni Pinel y Cris Gambín.

Hi ha una mica de tot, des de comèdia i terror a ciència ficció o drama, i de temàtica molt variada, amb curts sobre violència de gènere, immigració, discapacitat, amor, apocalipsi...”, ha explicat Javier Pascual, sotsdirector del Festival, qui ha incidit que “el premi es crea perquè la qualitat dels curts valencians ha crescut de forma vertiginosa, igual que s’ha disparat la quantitat d’obres presentades”.

Aquests curts es passaran els dies 9, 10 i 11 de juliol, a les 20:00 hores, en el Centre Social d’Altea i en el Saló Don Pedro de la Finca Barbera, a La Vila Joiosa. El premi al millor curt valencià ho fallaran aquestes dues localitats. El cicle es podrà veure en la Casa de Cultura de l’Alfàs els dies 11, 12 i 13 de juliol, a les 17:30 hores.

Amb l’obertura de subsedes a Altea i La Vila Joiosa, el Festival de Cinema de l’Alfàs segueix creixent, acostant el millor cinema realitzat a Espanya al gran públic. Des dels tres ajuntaments s’ha manifestat el compromís de seguir treballant en la coordinació d’activitats culturals en paral·lel. “Hi ha interessants projectes culturals que es poden vincular i compartir amb altres municipis de la comarca, amb l’objectiu de donar-los més rellevància”, ha subratllat García, després d’agrair als ajuntaments d’Altea i La Vila Joiosa el seu vincle amb el Festival de Cinema.

El 30 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 6 al 15 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Després de 29 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.