Daniel Rodríguez Mirón i Ana Ramos Segovia s’han transformat en emprenedors amb arpa. Ell, dissenyador creatiu, Ella, pedagoga especialitzada en Recursos Humans. Són amics des de fa mes de 15 anys a la seua ciutat natal que és Ibi. Ara, a més són parella i en el professional també se sumen.

NAKAMA és un projecte jovencísimo, però amb gràcia, iniciat al gener de 2018, després de portar molt temps rumiando algunes iniciatives conjuntes. Decidim quin anava a ser nostra missió que no era una altra que construir cultures, la interna, externa, la seua ànima estant sempre molt prop de les persones que ho van emprendre, des del primer moment.

El nostre compromís era que pensem fer un projecte per millorar la vida de les persones i en tenir cadascun de nosaltres un esperit emprenedor comú ho vam engegar. El problema en les empreses és que la marca explica una cosa i després a casa passa altres circumstàncies. Existeix una desvinculació àmplia entre l’adreça i l’equip d’emprats-as. De vegades en l’empresa no deleguen solament donen tasques auxiliars sense responsabilitat i que elimina els nivells de motivació.

NAKAMA, el seu projecte amb seu social a Ibi, va participar d’un programa d’assessorament i formació en la quarta edició del Coworking de EOI Mediterrani a Elx, iniciativa de l’Escuela de Organización Industrial (EOI). Van comptar amb grans professionals que els van aconsellar i van guiar amb la seua experiència i coneixements en temes específics que els ha facilitat moltíssim la labor a l’hora d’establir els paràmetres per on havien d’anar.

Pregunta: Quin valor voleu aportar en el vostre discurs a les empreses amb el terme NAKAMA de la cultura japonesa, no especialment conegut?

Resposta: És un terme que s’utilitza per designar a un amic, company, camarada de la tripulació o aliat. Curiosament aquesta paraula la vam conèixer per ser molt repetitiva en la sèrie de màniga ‘One Piece’, on té un gran valor sentimental.

Busquem la co-creació amb el client. Som companys de viatge, amb un objectiu final comú. NAKAMA som nosaltres i ells, els qui ens contracten. “Anem de gom a gom amb tu”, indiquen Daniel i Ana. El nostre treball essencialment és per conèixer l’ànima i això ho permet el terme NAKAMA i gairebé va sortir solament. Fins i tot vam fer un petit estudi de la resposta al naming proposat i els resulteu-vos van ser positius.

P: M’agrada la part que us identifica com una consultora de valors. Com s’entén això quan manen tant les xifres que no són valors, són nombres i resultats. “Vull créixer en facturació no tant en valors que no siguin econòmics”.

R: Cal educar o ensenyar a les empreses a treballar l’intangible. S’ha d’invertir una mica perquè les persones tinguin un salari emocional molt digne que els permeti estar millor i ser més eficients. De vegades el llarg termini en les empreses no es contempla, per la qual cosa cal anar a poc a poc per convèncer-los de la necessitat de sumar en les persones per guanyar o rendir més. Un treballador feliç rendeix un 30% més. El problema són les barreres mentals que al teixit empresarial, de vegades, no li permet entendre el positiu d’aquest nou escenari de treball intern.

P: Vranding amb V, enfront de Branding amb B.

R: És el nostre mètode d’acció: creació de marca amb valors no solament el disseny gràfic de la mateixa. Nosaltres ens adaptem a la necessitat de les empreses. Recursos Humans i Màrqueting amb nosaltres ara van de la mà creant exemples per a altres empreses. Busquem empreses que busquin la transformació i que estiguin predisposades a escoltar. Es pot obtenir millors resultats, guanyant diners, però aconseguint que el món vagi millor. La V de Valor.

Ana Ramos Segovia y Daniel Rodríguez Mirón. Foto: Juanjo Cervetto                  Ana Ramos Segovia y Daniel Rodríguez Mirón. Foto: Juanjo CervettoP: Aleshores, quins són els vostres objectius?

R: Produir el canvi, deixar petjada (dejar huella). És un concepte ampli atès que et permet deixar petjada de moltes maneres però sempre que sigui des del costat positiu. Les marques són el que recordes d’elles no solament el que són en si. Cal ajudar o convèncer als promotors perquè aconsegueixin tenir des del seu equip ambaixadors de marca. És essencial l’empatia en tot aquest procés.

En resum, els nostres objectius són millora de la societat, desenvolupament sostenible, fomentar la comunicació i empatia, així com la creativitat i la innovació.

P: Els serveis que proposeu són cinc?

R: Efectivament hem paquetizado cinc línies de servei, una part d’elles especialitzada en recursos humans i una altra en valors i màrqueting. En qualsevol cas, el nostre treball és integral des d’aquests àmbits.

Els denominem de la següent forma:

  1. Organització vital: moments vials per als-as emprats-as.
  2. Experiències d’aprenentatge: formació adaptada a les necessitats de cada empresa.
  3. Fidelització de candidats: processos de selecció a la carta.
  4. Vranding-Valor social: desenvolupament sostenible i impacte positiu en la societat amb molta pedagogia implícita.
  5. Marques que marquen: de forma integral, creación de marques i espais.

Hem de recolzar a les empreses, ajudats pels seus empleats i empleades que han de tenir el mateix objectiu. S’ha d’aconseguir una sinergia de valors entre tots. Les empreses tenen responsabilitat i les seues persones tenen el talent.