‘Madreselva’, curt dirigit per la cineasta de Saragossa Nata Moreno, va guanyar anit el Faro de Plata i els 4.000 euros del primer premi del concurs de curtmetratges del 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Un curt que parla del desig de la dona en tots els seus vessants i el fa amb humor.
Nata Moreno va ser la gran triomfadora de la nit, en portar-se també els premis a la Millor Direcció i al Millor Guió. A més, Marina Salas va obtindre el Premi a la Millor Actriu pel seu paper de Celia en ‘Madreselva’.
‘Lligabosc’ és un curtmetratge en clau de western, que posa en escac temes com la prostitució, el desig sexual, la parella oberta, el dret de les dones a ser propietàries de les seues vides i les seues carreres, el dret a ser. I tot això a través de l’humor.
Nata Moreno va rebre el Faro de Plata de mans del diputat provincial de Cultura, Juan de Dios Navarro, i de l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques. La cineasta saragossana, que es va confessar “molt feliç i agraïda”, va voler dedicar els premis al seu equip, al qual va qualificar de “magnífic”.
El segon premi, dotat de 2.000 euros, va recaure en ‘Ruïna’, de Frank Lucas. L’actriu Najaa Bensaid protagonitza aquesta història de venjança, que li ha merescut un esment especial del jurat del 35 Festival de Cinema de l’Alfàs.
‘París 70’, de Dani Feixas, es va emportar el tercer premi, dotat de 1.000 euros. Un curt en el qual es ret homenatge als cuidadors de persones dependents. En concret, la pel·lícula reflecteix l’amor d’un fill cap a la seua mare malalta d’alzheimer, treball pel qual Alain Hernández es va emportar el Premi al Millor Actor.
El curtmetratge ‘Cuando crece la hierba’, de María Monreal ha guanyat el Premi al Millor Curt amb Perspectiva de Gènere, que entrega el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi en col·laboració amb les associacions CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals) i Huellas de Mujer. Aquest premi porta aparellada una dotació econòmica de 500 euros.
La pel·lícula, que conta la història de dues xiquetes que reflexionen i es pregunten per les grans i no tan grans qüestions de la vida, ha sigut reconeguda també amb el Premi a la Millor Fotografia, que ha recaigut en Tess Masero.
En la categoria de Millor Direcció, el jurat va tindre un esment especial per a Iván Morales per ‘Sushi’.
Per segon any, el Festival de Cinema de l’Alfàs entrega un Premi al Millor Curt Valencià, dotat amb 500 euros, que ha recaigut en ‘La història interminable’, del realitzador alacantí David Valero. Un homenatge a les dones treballadores que alcen les famílies i que, malgrat treballar fora de casa, tota la vida familiar se sustenta en elles.
En aquesta categoria, el jurat va voler destacar l’impressionant nivell tècnic del curtmetratge ‘Broken wings’, de Carlos Albero, i la interpretació d’Isabel Rocatti en el curt ‘Hàbitat’, d’Elena Escura.
Una de les novetats d’enguany ha sigut el concurs de curts gravats amb telèfon intel·ligent ‘El teu mòbil de cinema’, dotat amb 250 euros, que ha guanyat ‘Amb coneixement’, de la alfasina Estefanía Monroy Granats. En aquesta categoria, el jurat va tindre un esment especial per als curts ‘El nou veí’, d’Óscar Reyes García, i ‘L’ancora’, de Yago Mateo Velasco.
Secun de la Rosa, ambaixador honorífic del Festival
Durant el transcurs de la gala, el cineasta Secun de la Rosa va ser nomenat ambaixador honorífic del Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. L’actor i director barceloní va rebre el premi de mans de l’actriu Carmen Machi, qui va ser Faro de Plata del Festival en la seua vint-i-huitena edició, i de l’actor Javier Cámara, amb els qui comparteix una gran amistat.
Secun de la Rosa, molt emocionat, va agrair aquest premi, que li converteix en ambaixador del Festival, i el va fer recordant els seus inicis en el món del cinema, fa just ara 35 anys. Va ser al juliol de 1989, la mateixa data en què es va celebrar la primera edició del Festival de Cinema de l’Alfàs.
“I de sobte estava pensant en aqueix Secun de la Rosa amb 16 o 17 anys, de l’extraradi, que no tenia ni idea de com podia dedicar-se a ser actor, que telefonava a directors que trobava en les pàgines grogues… I m’he adonat que això va succeir fa 35 anys, en un juliol de 1989, llavors per a mi ha sigut molt impressionant. Em sembla increïble que aqueix xaval de barri que somiava amb ser actor, sense tindre res al que agarrar-se en aquell moment, i que l’única cosa que tenia era el seu amor pel cinema, que a base de curts, de tenacitat, d’una obra, d’una altra obra, acabara dirigint la seua pròpia pel·lícula”, va manifestar.
El cineasta barceloní es va estrenar en la direcció amb ‘El cover’. Rodada a Benidorm, la cinta està protagonitzada per Marina Salas i Alex Monner, i compta amb un repartiment de secundaris de luxe, amb Carmen Machi, Susi Sánchez i Juan Diego. La seua òpera preval mescla comèdia, musical, romanç, i ho fa des del cor.
El còmic Víctor Parrado va presentar amb mestratge i molt sentit de l’humor la cerimònia de clausura del 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, que va comptar amb l’assistència de personalitats del món del cinema i la televisió com Carmen Machi, Javier Cámara, Borja Cobeaga, Diego San José, Mariola Cubells, Còria Castillo o Euprepio Padula, i que van participar en la gala entregant premis en les diferents categories.
Jurats del 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi
El jurat encarregat de fallar els premis de la secció oficial ha estat compost per Jorge Usón, actor; Marta González de la Vega, actriu i guionista; Fausto Fernández, crític de cinema; Olivia Fernández, comunicadora i escriptora, i Núria Cidoncha, delegada a la Comunitat Valenciana de CIM, i Chechu León, director del Festival Octubre en Curt.
L’actriu Rebeca Sala, l’actor Manuel Soler i la directora de càsting Ana Durá s’han encarregat de fallar el premi al Millor Curt Valencià. Quant al jurat ‘El teu mòbil de cinema’, ha estat format per Verónica Amador, Juan Vicente Arazola i Carlos Sánchez Reyes.
El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols, i constitueix un dels certàmens nacionals que major quantia destina a la seua secció competitiva. En aquesta 35 edició, l’organització va rebre un total de 1.048 curts, dels quals 27 van ser seleccionats per a competir en la secció oficial.
D’aquesta manera s’ha posat el fermall final a aquesta trenta-cinquena edició, en la qual s’ha retut homenatge amb el lliurament del Faro de Plata a Petra Martínez, Dani Rovira i al programa ‘De pel·lícula’ d’RNE que dirigeix Yolanda Flores.
Després de 35 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts intèrprets, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, homenatjant amb el lliurament del Faro de Plata a prop de 80 personalitats del món del cinema.