Las Cigarreras van inaugurar NO ÉS PROPI D’AQUESTA ÈPOCA de Lava Art Project aquest divendres 28 de gener a la sala Negre 2, una exposició del projecte Negre. NO ÉS PROPI D’AQUESTA ÈPOCA convida a repensar la forma que tenim de relacionar-nos amb el passat i com aquest influeix en la nostra capacitat de responsabilitzar-nos de les injustícies presents. En altres paraules, la sèrie d’obres que es mostren elaboren una relació no simultània amb el nostre temps amb la finalitat de revelar noves maneres d’interactuar amb el nostre passat.

“A hores d’ara, en el segle XXI”, “no és propi d’aquesta època”, “què estem, en l’edat mitjana?”. Frases quotidianes com aquestes testifiquen la predisposició a veure al nostre segle i el nostre temps com si estiguera separat de les atrocitats i les injustícies que en ell es cometen. Com si el temps en el qual vivim estiguera limitat solament per les experiències d’una civilització (això és l’occidental) que ha progressat històricament i ha deixat arrere tots els mals del passat, que ja no pertanyen a la contemporaneïtat. La cultura d’Occident creu que la seua època, en aquest cas el segle XXI, és l’únic temps possible i que les altres cultures amb les quals el comparteix “viuen en el passat”.

Lava Art Project és un projecte fundat per les comissàries Belinda Martín Porras i Paula Ramos Mollá dedicat a la producció i gestió cultural, així com a la representació d’artistes emergents. En NO ÉS PROPI D’AQUESTA ÈPOCA reuneixen l’obra de quatre artistes internacionals en Les Cigarreras: Maria Alcaide, Kara Güt, Yosi Negrín i Janis Zell, per a reflexionar entorn de les possibilitats temporals del present.

Jannis Zell ho farà amb dibuixos i mostres futur-arqueològiques, Yosi Negrín amb retrats audiovisuals d’alguna cosa que sembla el futur en el present. Les altres dos integrants de l’exposició, com la nord-americana Kara Güt, ho faran mitjançant manifestacions històriques reinterpretades o a través d’una reconstrucció fílmica d’un relat mític sobre el passat, com la peça de vídeo Cavallers Castellans, de María Alcaide.

NO ÉS PROPI D’AQUESTA ÈPOCA és el tercer projecte de la convocatòria pública Scroll, una convocatòria de Negre que compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i Les Cigarreras Centre Cultural. Una nova manera d’experimentar altres línies d’investigació en l’espai Negre.

L’exposició podrà ser visitada des del 28 de gener al 16 d’abril a la sala Negre 2 de Las Cigarreras.