La companyia Nao d’Amores, és coneguda per la seua labor d’exhaustiva investigació per a donar vida als seus muntatges teatrals. En aquesta ocasió, amb Nise, la tragedia de Inés de Castro, ens ofereixen una vegada més, un muntatge exquisit, coherent i intens, un thriller polític esdevingut en el Renaixement. La cita és el dissabte 24 d’abril a les 19’30 h.

L’adaptació de Nao d’Amores, ens mostra dues peces dramàtiques de Jerónimo Bermúdez: Nise Llastimosa i Nise Llorejada. I ens fiquen de ple en una història on les fortes pressions polítiques espenten al rei Don Alonso de Portugal, “l’històric rei don Affonso” a decretar l’execució d’Inés de Castro, casada secretament amb el seu fill, l’infant Don Pedro. Tres cortesans duen a terme l’assassinat legal. Don Pedro, en conéixer la notícia, acaba per perdre temporalment el judici per a una vegada recuperat, fer la guerra al seu pare. Els assassins fugen a Castella. Mort el rei Don Alonso, Don Pedro puja al tron de Portugal. Després de ser proclamat rei a Coïmbra, desenterra el cadàver d’Inés, es casa públicament amb ella i li cenyeix la corona real.

Amb aquesta versió, Nao d’amors ens acosta, cinc segles després, a una realitat que continua sent actual: el problema del poder polític, que s’aborda ací en contraposició a l’amor. A partir d’ací, podem reflexionar sobre altres temes: justícia, pietat, bogeria, venjança, legalitat, vassallatge, ben comú, successió dinàstica, legitimitat, crueltat…

La música dirigida per Alicia Lázaro forma part d’un cant coral ben definit en les veus harmonitzat en l’aspecte instrumental amb elements com la viola de gamba, l’òrgan positiu, clau, arpa, orlo o el pandero quadrat, amb un repertori musical del segle XVI, incloent també entre altres, peces de Diego Ortiz, Alonso Mudarra, Cristóbal de Morals o Diego Pisador i procedents de cancioners portuguesos i francesos.

El vestuari de Deborah Macías evoca un medievalisme artesà amb gruixudes llanes com a material principal; la il·luminació de Miguel Ángel Camacho subratlla la plasticitat barroca d’algunes escenes i la funcionalitat clàssica. La directora Ana Zamora, com ja s’ha vist en els seus treballs anteriors, ha realitzat una exhaustiva investigació històrica, literària, artística i estètica per a oferir aquest muntatge, exquisit i intens, jugant amb la trama.

NISE, la tragedia de Inés de Castro

De Jerónimo Bermúdez

Dramaturgia i Adreça: Ana Zamora

Coreografia: Jon Mitó

Intèrprets: José Luis Alcobendas, Javier Carramiñana, Alba Fresno, José Hernández Pastor, Irene Serrano, Eduardo Mayo, Alejandro Saá i Isabel Zamora.

Dissabte 24 d’abril 2021. 19’30 hores.

Entrades: 16 €, 14€ i 12 €. Preus reduïts per a menors de 30 anys i majors de 65 (consultar).