Entre el 20 de gener i el 4 de maig tindrà lloc l’IV Cicle de conferències sobre ‘Altres Alacantins Il·lustres’ en la Seu d’Alacant de la Universitat a les 20 h. que de nou ens descobrirà la figura de cinc personatges de la nostra província que van aconseguir una gran fama en diverses facetes i hui dia el seu record és a penes percebut per la societat.

El programa, coordinat per Joaquín Santo Matas, s’inicia amb Vicente Bañuls, un escultor format a Roma que va arribar a exposar a Sant Petersburg i té monuments repartits per Alacant i altres poblacions de la província, sent a més pintor de part dels sostres del Saló Imperi del Casino. Es projectaran trenta imatges de la seua vida i obra.

Recent la mort de la gran científica Margarita Salas, no podem oblidar la figura del seu mestre i director de tesi doctoral, el saixenc Alberto Sols, pare de la Bioquímica a Espanya que va treballar als Estats Units i va ser Premi Príncep d’Astúries d’Investigació.

L’oriolà Pedro Terol va ser un baríton d’òpera i sarsuela de fama internacional, format primer com a tenor a Milà i amb una llarga trajectòria musical que ho va portar a actuar per tota Espanya, realitzant a més nombroses gires triomfals per Europa i Amèrica.

Manuel Antón, natural de Mutxamel, va ser catedràtic de Zoologia de la Universitat de Madrid i primer d’Antropologia a Espanya, considerat pioner en aquesta matèria. Va dirigir el Museu Nacional d’Antropologia i també va ser diputat al Congrés per diverses circumscripcions electorals.

Finalment cal recordar a Francisco Figueras Pacheco, doctor en Dret que no va poder accedir a una càtedra per la Universitat de Valladolid perquè una llei ho impedia als cecs, dedicant-se a l’Arqueologia i la Geografia, sent cronista oficial d’Alacant durant mig segle.

Calendari

Dilluns 20 de gener de 2020

VICENTE BAÑULS.

Vicente Bañuls. Alacant, 1866-1935. L’escultor monumental d’Alacant.

Dilluns 3 de febrer de 2020

ALBERTO SOLS.

Alberto Sols. Sax, 1917 – Dénia, 1989. Investigador pioner de la Bioquímica a Espanya.

Dilluns 2 de març de 2020

PEDRO TEROL

Pedro Terol. Orihuela, 1909 – Madrid, 2003. Baríton de fama universal.

Dilluns 30 de març de 2020

MANUEL ANTÓN

Manuel Antón. Mutxamel, 1849 – Madrid, 1929. Pare de l’Antropologia a Espanya.

Dilluns 4 de maig de 2020

FRANCISCO FIGUERAS PACHECO.

Francisco Figueras Pacheco. Alacant, 1880-1960. Arqueòleg i cronista d’Alacant durant mig segle.