Mar Ezcurra, regidor de Cultura, ha presentat la programació elaborada per a celebrar el Dia dels Museus i que es desenvoluparà des de dimarts fins diumenge que ve.

“Volem, com hem fet aquests últims anys, donar a conéixer i posar en valor els nostres museus combinant el patrimoni, la música, l’art, la poesia, el teatre… durant aquests dies tan especials», ha explicat Mar Ezcurra.

Deguda a la situació sanitària existent i les restriccions actuals provocades per la pandèmia de la COVID-19, la regidoria de Cultura ha modificat el que ja s’ha havia convertit en una cita anual «La Nit dels Museus», que en anys anteriors va arribar a registrar en els museus Oriolans més de 17.000 visites, en una setmana carregada d’activitat cultural per a celebra el Dia Internacional dels Museus. «Activitats segures, a l’interior dels museus amb control d’aforament, i entre les quals destaquen visites teatralitats, concerts i diverses exposicions», ha assenyalat Mar Ezcurra.

Quant a exposicions, a la Sala Museu Miguel Hernández fins al diumenge es podrà veure exposat el mecanoscrito del poema LA MORADA-groc, de Miguel Hernández, amb signatura autògrafa del poeta i notes al llapis de Ramón Sijé, publicat en el número 2 del Gall Crisi i propietat de la Fundació Cultural Miguel Hernández. A més de l’exposició sobre María Zambrano, «L’aurora del pensament».

També en el Museu Arqueològic Comarcal estarà exposada aquests dies de manera extraordinària el monument funerari «El Mausoleu», un cadirat de pedra arenisca de la cultura islàmica del Segle X. A més, es podrà veure també l’obra de Nicolás de Bussy, coneguda com La Diablessa, exposada permanentment en aquest Museu.

En el Palau Sorzano de Tejada, Museu Fundació Predera, s’inauguraran aquest dimarts, aprofitant la celebració del Dia dels Museus, dues exposicions: «El color de la mirada», de Mavi Gómez i «Somnis i Realitat», d’Alejandro Caamaño.

La música estarà molt present en aquesta celebració ja que durant el cap de setmana es realitzaran actuacions musicals en el Museu de la Muralla i en el Palau Sorzano de Tejada. En La Muralla comptarem amb l’actuació de joves músics de la ciutat que ambientaran la visita a aquest museu que alberga importants restes arqueològiques. I en el Palau Sorzano de Tejada tindrà lloc l’actuació de diversos DJ´s oriolans.

Aquestes actuacions musicals es duran a terme el dissabte 22 de maig de 10 a 14 hores i de 16 a 21 hores i el diumenge 23 de maig de 10 a 14 hores.

També en La Muralla i, en aquest cas, a la Casa Museu Miguel Hernández i el Museu de la Reconquesta es desenvoluparan visites teatralitzades amb personatges relacionats amb cada lloc. Així, en La Muralla comptarem amb Pere I de Castella, a la Casa Museu Miguel Hernández amb el mateix poeta i en La Reconquesta amb la Armengola i Benzadón. Aquestes visites teatralitzades seran el dissabte d’11 a 13 hores i de 18 a 21 hores i el diumenge d’11 a 13 hores.

«Una de les novetats que també contempla aquesta edició és que durant tota la setmana, de dimarts a divendres, els museus oriolans seran visitats per escolars de diversos centres educatius del municipi, que gaudiran d’un visita teatralitzada on es donarà a conéixer tant el museu en si com tots els detalls d’aquest», ha anunciat Mar Ezcurra, qui ha confirmat que «més de 500 xiquets i xiquetes visitaran durant aquests dies els nostres museus».

També el Museu a l’aire lliure «Murals de San Isidro» participa en aquesta programació cultural amb dues rutes teatralitzades que tindran lloc el dissabte 22 i el diumenge 23 de maig a les 12 hores. «Aquesta ruta cultural, que eixirà des del mural El Guernica, donarà a conéixer la història, cultura i anècdotes de la vida i obra del poeta oriolà i la història dels murals pintats en aquesta barri de San Isidro al qual tant volem», ha comentat Mar Ezcurra.

El Museu del Betlem estrenarà nova imatge museística aprofitant aquesta commemoració i en el Museu de la Reconquesta es realitzarà una visita virtual guiada pel president de l’Associació de Moros i Cristians d’Orihuela, Pepe Vegara, que es retransmetrà el dimarts 18 a través de les xarxes socials de la Regidoria de Cultura.

A més de totes aquestes activitats, estan disponibles visites guiades personalitzades prèvia reserva en el telèfon 672219071 o en orihuelaguias@gmail.com.

Totes aquestes activitats són gratuïtes i per a poder gaudir d’elles s’ampliarà l’horari d’obertura dels museus municipals el divendres i el dissabte fins a les 21 hores. “Volem amb aquestes activitats extraordinàries posar en valor de nou nostre riquíssim patrimoni, la nostra cultura, els nostres artistes… Tornar a crear una oportunitat única per a gaudir del nostre patrimoni, de la nostra literatura, de la nostra música, art, festes i tradicions”, ha assenyalat la responsable de Cultura.