“Pablo Neruda ja està a Madrid. Hui ací al meu costat. Si vols, anem ara mateix a la teua casa.” La veu era la de Federico García Lorca, a l’altre costat del telèfon responia Vicente Aleixandre. Octubre de 1934. El poeta xilé, que havia sigut nomenat cònsol, entrava per primera vegada en Velintonia, “gran, imponent, amb una lentitud acariciadora, com embolicat en una enorme pell que et fregara confortadoramente”. Així ho relata el nostre Nobel en un text que va publicar a la seua mort en 1973 i que complementa la bella prosa, “Amb Pablo Neruda”, que es va publicar deu anys després.

L’Associació d’Amics de Vicente Aleixandre (AAVA) obrirà el pròxim 21 de juny, a les 20.00 hores, amb la col·laboració, entre altres entitats, de la Fundació Cultural Miguel Hernández, la mítica i oblidada residència de l’autor de la destrucció o el amorpara celebrar no solament el 85é aniversari d’aquesta inicial trobada, sinó per a continuar denunciant l’intolerable estat d’abandó institucional de Velintonia. Hui dia, la històrica casa del poeta, pròxima a l’anomenada Casa de la Flors, on va residir Neruda un breu període de temps i que va ser declarada monument nacional en 1981, continua enfonsant-se per la falta de sensibilitat i voluntat dels nostres governants nacionals, autonòmics i regionals, amb el greu risc d’una destrucció irreversible, alguna cosa que la AAVA tracta d’impedir des de 1995. En la seua persistent lluita, l’associació reclama protegir aquest important espai de vida, creació, amistat i trobada i convertir-ho a casa de la Poesia, alguna cosa que també desitja el més d’un centenar d’escriptors, poetes, artistes, músics, premis Nobel, etc., que s’ha anat solidaritzant amb la iniciativa al llarg dels anys.

En aquesta nova ocasió en Velintonia es recordarà a Pablo Neruda, amb la participació de més d’una dotzena d’escriptors, poetes i especialistes en la seua obra i amb la intervenció especial de les actrius Charo López i Julieta Serrano. En la segona part de la vetlada actuarà un dels més prestigiosos grups de cambra del nostre país, el Trio Arbós, guardonat amb el Premi Nacional de Música en 2013. Les invitacions per a assistir a aquest important esdeveniment poètic, musical i reivindicatiu es van esgotar als pocs dies de fer pública la convocatòria.

Intervindran, a més, María Amaya Aleixandre, Sergio Macías, Asunción García Iglesias, César Moreno, José Infante, Gunther Castanedo, Carmen García Iglesias, José Carlos Rovira, Isabelo Herreros, José Manuel Lucía, Ibon Arbaiza, Miguel Losada i Javier Lostalé.

Més informació: www.vicentealeixandre.es