El Regidor de Cultura, Antonio Manresa i la conservadora del MACA, Rosa Castells han inaugurat l’exposició temporal «Picasso i un segle d’artistes» en la zona de paper de la primera planta del museu. La mostra podrà visitar-se fins a juny de 2020.

Manresa ha mostrat la seua satisfacció per poder «mostrar als alacantins i visitants, una mostra tan cuidada i realitzada amb tant d’esforç per part de l’equip del Museu encapçalat per Rosa».»Comptar a la nostra ciutat amb obres de la qualitat que trobem en aquesta exposició és un regal per a tots els amants de l’art». «Recórrer-la és un viatge pel millor de l’art del segle XX a través d’un dels seus protagonistes».

Castells ha assenyalat la importància de comptar amb L’Enterrament del Comte Orgaz, un llibre de Picasso depositat generosament per Florencio Martín Calvo en el MACA. „Gràcies a aquest depòsit és possible plantejar exposicions com aquesta posant en context i en valor les nostres pròpies col·leccions oferint una nova lectura d’aquestes“.

L’exposició

Pablo Picasso (Màlaga, 1881 – Mougins, França, 1973), recorre quasi un segle d’art i al seu costat, una sèrie imprescindible d’artistes transformen radicalment la història de l’art mentre desdibuixen les fronteres entre la figuració i l’abstracció. Molts d’ells estan representats en la Col·lecció Art Segle XX. Obres de Miró, Dalí, Kandinsky, Arp, Bacon, Delaunay, Chagall, Cocteau, Ernst, Braque, Giacometti, Calder, Ferrant, etc. Dibuixos, gravats, litografies i serigrafies que recorren els territoris més suggeridors de l’entramat artístic del segle passat.

Eusebio Sempere i el seu company Abel Martín introdueixen a Espanya la serigrafia artística realitzant bellíssimes estampacions de les seues pròpies obres i dels seus amics artistes. Van donar a l’obra gràfica categoria de «obra original» i democratitzen l’art contemporani situant-lo a l’abast d’una majoria de públic.

Amb aqueixa convicció estètica i política, Sempere va admirar la figura de Pablo Picasso. Va adquirir el gravat pertanyent a la Suite Vollard, Zóbel li va regalar el Retrat de Rimbaud i va comprar L’Enterrament del Comte de Orgaz, obres que ací es mostren. I va participar en la celebració del 90 aniversari de l’artista, l’Homenatge a Picasso d’octubre de 1971, patint per això detenció, multa i empresonament.

L’Enterrament del Comte de Orgaz

3 volums il·lustrats amb un gravat al burí de 1939 i 12 aiguaforts de Picasso. Pròleg de Rafael Alberti.

Foli, 370 x 470 mm. Caixa de pell.

Barcelona: Gustavo Gili i Edicions de la Cometa, 1969.

Es van realitzar 263 còpies. Aquest exemplar és el número 130.

Es tracta d’un dels llibres il·lustrats més importants de Pablo Picasso. La publicació consta de tres carpetes. Tros d’almívar amb un gravat al burí de 1939. L’enterrament del Comte de Orgaz il·lustrat amb 12 gravats al coure i pròleg de Rafael Alberti titulat No dic mes que el que no dic i la transcripció dels textos manuscrits pel mateix Picasso que es reprodueixen en facsímil estampats en litografies de colors, en el tercer volum. L’edició va ser duta a terme per Gustavo Gili i Edicions La Cometa en 1969.

Picasso recorre en nombroses ocasions a El Greco, un dels seus pintors preferits, especialment a l’enterrament del Comte de Orgaz, pintura a la qual va dedicar aquest llibre que va compondre entre 1957 i 1959 quan ja tenia quasi 80 anys.

Picasso il·lustra amb gravats les escenes que narra en la seua poesia manuscrita, demostrant el domini del dibuix i el coneixement que tenia de les tècniques automàtiques: una experiència surrealista del Comte de Orgaz amb escenes exòtiques, escenes de circ o escenes al·legòriques impregnades d’erotisme.

Va pertànyer a l’artista Eusebio Sempere i el seu propietari actual, Florencio Martín Calvo, l’ha depositat generosament en aquest Museu d’Art Contemporani d’Alacant.

Informació pràctica

El museu roman obert de dimarts a dissabte de 10 a 20 hores i els diumenges de 10 a 14 hores. Dilluns tancat.

L’entrada és gratuïta i els diumenges a les 12 hores hi ha visita guiada sense inscripció prèvia.