Durant més de tres anys he convidat a un diàleg atent a algunes de les moltes signatures del disseny de moda local, fet a Alacant, i no amb un caire xovinista ni amb l’entossudiment d’agranar per a casa, sinó tot el contrari. Anys de treball i aprenentatge des del nostre sector moda m’han permés, ocasionalment, presenciar l’eclosió de xicotetes marques, la qual cosa ara es diu alegrement emprenedoria, amb projectes gens xicotets; ments creatives que han començat amb dosi recarregada d’il·lusió i talent.

Amb aquesta nova i molt benvolguda xarrada tanque la sèrie d’entrevistes a signatures pròximes. Hem aprofundit en l’univers de moltes marques, que us han anat arribant des del suport d’aquest diari cultural amigable i curiós. Són marques i persones que tenim la sort de tindre molt a prop, i us convide encaridament a continuar coneixent-los i donant-los suport. Gràcies als qui heu seguit aquest intermitent diàleg que, sobretot, ha pretés fregar la vostra curiositat, visibilitzar i cridar la vostra atenció cap a la labor d’aquestes signatures tan personals. Parlem en aquesta entrada d’any amb Zumay, amb la seua creativa Zu que abasta i desenvolupa a la perfecció diferents disciplines. Zu és un exemple de creativitat, d’obertura a l’hora d’afrontar cada treball portant-lo des de la tradició al present. Prenem un imaginari vol Alacant-Bristol per a saber més sobre l’actualitat d’aquesta dissenyadora, perquè no cal oblidar que les nostres marques també viatgen i evolucionen. De tot això ens parla a continuació Zulima

Pregunta: Zu, un plaer compartir amb tu aquesta xarrada per a LoBlanc. En quin moment creatiu et trobes després d’aquest llarg any pandèmic?

Resposta: Benvolguda Ànima, el plaer és meu. Com bé saps els últims anys em vaig dedicar a portar la meua petita empresa de disseny de tocats, barrets i complements i com a tanta gent, la pandèmia em va colpejar forta i vaig estar sense treballar bastants mesos, així que quan es va tancar aqueixa porta vaig començar a buscar “les finestres que s’obrien” com a boja, així que li vaig prestar més atenció al dibuix i a la il·lustració, i ara dibuixar s’ha tornat imprescindible en la meua vida de fet! La il·lustració ha vingut a la meua vida per a quedar-se i ara mateix lidera la meua part creativa totalment.

P: Havies iniciat el teu projecte Zumay quan vas començar els estudis de disseny de moda a l’Escola Superior de Disseny d’Alacant (EASDA), i són molts més els projectes que has desenvolupat aquests anys… Diries que et defineix el multidisciplinari? Quins projectes formen part de la teua actualitat?

R: Jo pense que l’art i té infinites branques, tantes com un vulga, i a mi tot el que tinga a veure amb creativitat m’apassiona i sempre és benvingut en la meua vida, pense que com més gran siga el teu ventall de coneixement o mes disciplines conegues, encara que siga una miqueta només, més alimentes la teua bogeria creativa. Ara mateix viu a Anglaterra i estic bastant centrada en millorar l’idioma, encara que per descomptat, seguisc amb la il·lustració i viatge cada cert temps a Espanya per a realitzar encàrrecs per a les meues clientes. Tinc diversos projectes rondant el meu cap, tant a Anglaterra com a Espanya però primer vull assentar-me millor i dominar l’idioma, i després ja la vida m’anirà dient com i quan com sempre fa.

P: Inevitable preguntar-te com veus ara des de Bristol el nostre panorama de disseny alacantí, què hauríem de millorar ací urgentment?

R: Bristol és inspiració pura. Els carrers estan plens d’art, els millors grafitis del món són ací sens dubte! Infinitat de xicotets negocis enfocats a moda independent, joieria d’autor… I tot amb un enfocament sostenible i ètic que és una gaudida. Alacant és fabulosa, és la meua casa, però pense que hauríem de començar a valorar més l’art, el xicotet comerç i per descomptat, a fomentar el consum sostenible i ètic.

P: Parla’ns de la teua labor com indumentarista oficial de les belleas del foc alacantines, on recuperes amb tanta delicadesa la tradició de les flors del taronger fetes joia.

R: Com a alacantina, dissenyadora i amant de la festa que soc, crec que una de les coses que máas m’ha omplit i em continua omplint en la meua carrera professional és haver aconseguit fer les flors del taronger de núvia alacantina que faig. Vaig estar mesos practicant amb diversos materials, fent proves, fins que vaig aconseguir, per fi, crear allò que tenia al meu cap, la flor del taronger que haguera volgut jo portar quan vaig eixir de bellesa. I el millor de tot això és que a la gent li encanta, cada vegada veig més belleses i dames amb ells i a més, tinc la sort de ser per cinqué any consecutiu indumentarista oficial de “els Belleses del Foc i els seues Dames d´Honor”.

P: On podem trobar les teues creacions, quins canals tenim per a accedir al teu producte?

R: Ara mateix el més fàcil és contactar-me per Facebook (Zumay. Tocats i tiaras) o Instagram (Zumay_tocadosytiaras).