En aquests moments en què hem vist ajornats desplaçaments i viatges, en què qualsevol altra latitud sembla encara més allunyada, decidim acostar-nos a la cultura mexicana des d’un racó pròxim d’Alacant. Parlem amb la creadora de Ven y Vuelve, un espai que porta molt temps sent temple i aparador de l’artesania de Mèxic en ple centre d’Alacant. Un comerç situat al carrer San Francisco on trobem peces acuradament seleccionades i també la seua pròpia línia de joieria i roba.

Conversem amb la creadora Amaranta Calderón, a la qual transmetem el nostre qüestionari sobre moda, amb el qual aprofundim en el coneixement de signatures imprescindibles, autèntiques, que ens enorgulleix descobrir que formen part de la diversa moda alacantina.

Pregunta: Ven y Vuelve és un comerç consolidat, amb una llarga trajectòria en el centre d’Alacant, i continueu sorprenent el públic temporada rere temporada. Com és ser una finestra a Mèxic des del cor d’Alacant?

Resposta: Moltes gràcies per això de consolidat, en aquest temps és un afalac! Per a nosaltres és una mescla de treball i plaer, ens encanta el que fem i, sent nosaltres un mexicà i jo meitat mexicana, la idea era mostrar la varietat d’artesania amb la qual hem crescut i gaudit des de xics a les nostres cases. És una aventura viatjar cada any i triar personalment les coses que embenem però aqueixa és la clau.

P: Sabem apreciar a Espanya la variada artesania mexicana o som un públic que cau en els tòpics?

R: Des del principi hem intentat justament oferir tot el contrari al que la gent esperava d’una botiga d’artesania mexicana. No renunciem a les catrinas o a peces de Frida, però Mèxic és molt més que això i apostem per artesania que a priori era desconeguda però que després agrada molt. A més, després de tants anys cal continuar sorprenent i portar coses que abans no portàvem perquè tenim molts clients molt fidels. Equilibri entre peces més recognoscibles i altres més exquisides i desconegudes.

P: Aquests temps de prolongada crisi sanitària són una bolcada per al comerç, encara que també hi ha veus que asseguren que una part dels consumidors valoraran més l’artesania. L’artesania és com l’eterna immensa minoria o creieu que realment hi haurà un increment en l’interés per productes més autèntics?

R: Des que obrim fa 15 anys fins ara el canvi pel gust de l’artesanal ha sigut gran. Ara està molt més valorada, encara que teníem clients que des de sempre van saber això. Les publicacions de decoració i interiorisme i els nous negocis que aposten per aquesta línia d’articles han ajudat molt també. No és car, és fet a mà i això té un preu. Viatjar a Mèxic i passar un mes triant peça a peça per a oferir-te’l ací és un plus. També és important donar-li a l’artesà el lloc que es mereix, no és tant de mèrit nostre, sinó dels qui fan aquestes meravelles.

P: En Ven y Vuelve trobem també una àmplia oferta tèxtil i la vostra vibrant línia de joieria. Què us inspira a l’hora de crear aqueixes peces úniques?

R: Tot ix del meu caos particular ple de pedres sense col·locar, mesclades i en desordre total. M’inspiren les combinacions mexicanes de colors, on no tenen por d’ajuntar colors que per a nosaltres costa encaixar. Sempre faig moltes combinacions més fàcils i combinables, i altres ajuntant colors molt particulars en uns pendents, per exemple, que al final sempre acaben tenint propietària. No dibuixe abans el collaret o l’arracada però si faig mil proves i combinacions perquè quede amb moviment i que es veja igual de bonic en mà que lloc.

P: En aquesta sèrie nostra de converses ‘parlant sobre moda’ centrem l’anàlisi a conéixer als productors. La cultura mexicana és influència innegable en multitud de manifestacions culturals i també en la moda internacional. Quines peces i tèxtils hauríem de conéixer millor de la tradició tèxtil mexicana?

R: Per a nosaltres els vestits i bruses fetes en teler de cintura han sigut un gran descobriment. Clarament les peces brodades a mà tenen molta dedicació però veure a una artesana teixir en un teler de cintura és la imatge viva del que és l’artesania mexicana. Brodats a mà ens encanten els tapissos ‘otomis’ que sempre tenim, i els vestits jalapa, i en telers qualsevol peça feta amb aquesta tècnica. A més molts artesans continuen utilitzant tints naturals en els seus tèxtils, fets de flors o llavors.

P: Per als lectors que encara no us coneguen, recordeu-nos on poden trobar-vos, així com la vostra pàgina i xarxes…

R: Per a trobar-nos en xarxes animem als lectors al fet que ens seguisquen en Instagram @venyvuelve o en la nostra web des d’on embenem a tota Europa amb una atenció personal, ja que en ser sempre peces diferents atenem millor el client abans de la seua compra. En www.venyvuelve.wix.com/mexico