El regidor de Patrimoni Històric, Rafael Almagro, sol·licitarà a la Confederació Hidrogràfica del Segura el trasllat del mesurador de nivell d’aigua instal·lat en la Sénia de Pando i amb la finalitat de protegir i posar en valor aqueix important element que juntament amb l’assut i la Sénia de Moquita constitueixen un bé de singular valor patrimonial.

L’edil ha visitat la Sénia de Pando confirmant que “efectivament s’ha canviat el tipus de mesurador que existia anteriorment sent substituït per un altre de major grandària i altura que provoca un important menyscapte tant del propi element com del seu conjunt”, fet que també ha sigut denunciat per veïns i per l’Associació d’Amics de les Sénies Bessones Moquita i Pando.

Continua Almagro aclarint que “aprofitarem les obres de restauració de les Sénies Bessones, i que donaran principi en breu una vegada s’adjudique el contracte, per a sol·licitar a la CHS el trasllat d’aquest dispositiu a un altre lloc on siga respectuós amb aquest bé del patrimoni hidràulic de tan alt valor històric”.

En l’actualitat les obres de consolidació i rehabilitació de les Sénies Bessones ‘Moquita i Pando’ estan en fase d’adjudicació i donaran principi abans de l’estiu.

Almagro recorda que “aquest projecte de restauració compta amb un import total de 493.172€ i tindrà un termini d’execució de sis mesos. Per tant, a final d’any podrien estar finalitzades les obres en cas de no existir inconvenients”. Els treballs consistiran en la rehabilitació estructural on també s’adequarà l’estructura metàl·lica per a poder tornar a posar en marxa les Sénies sempre que hi haja un cabal adequat i no hi haja ratxes de pluges fortes.

Encara que la Confederació Hidrogràfica està actuant dins del seu domini, Almagro conclou que “una vegada estiguen restaurades el nostre objectiu és realitzar els tràmits perquè el conjunt siga declarat Bé d’Interés Cultural el que els atorgarà protecció, ja que estem parlant d’importants elements de l’important hidràulic oriolà que es daten entre els segles XII-XIII”.