Patrimoni Virtual, equip multidisciplinari de la Universitat d’Alacant especialitzat en la virtualització del patrimoni, la docència i el desenvolupament de projectes d’investigació, que dirigeix el professor Jaime Molina, catedràtic d’Història Antiga de la UA i membre de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), ha realitzat la reproducció exacta de les dues esfinxs ibèriques, trobades el 1893 al jaciment del Camp de l’Escultor, a la localitat alacantina d’Agost, i la venda de les quals les va portar lluny de la localitat d’origen, una a París, al Museu del Louvre, i l’altra a Madrid, al Museu Arqueològic Nacional. En el projecte denominat «Documentació, impressió 3D i recreació virtual de dues esfinxs ibèriques d’Agost, Alacant», a través de la restauració virtual o la reintegració de parts que manquen, han reproduït les dues esfinxs en 3D i han aconseguit rèpliques exactes. Aquestes tenen com a destinació l’antiga ermita de Sant Pere, que d’ací a poc es transformarà en centre d’interpretació.

Les dues esfinxs originals, datades en el segles V-IV a. de C., estan fetes de pedra calcària, reprodueixen un animal mitològic híbrid, amb cos felí ales d’ocell, cap de dona d’origen oriental i que tenia una funció apotropaica, és a dir, allunyar el mal i atraure el bé. La que és al Museu del Louvre ha perdut les potes i el cap; a la que està depositada al Museu Arqueològic Nacional li falta la part inferior de la cara, les potes davanteres i les extremitats de les ales i fa vuitanta centímetres d’altura. Aquest tipus d’escultures es troben situades en monuments funeraris i constitueixen les millors peces d’art ibèric amb influència grega que es conserven.

El procés: col·laboració de Patrimoni Virtual i Artefactes UA

Patrimoni Virtual ha documentat mitjançant fotogrametria digital HD l’esfinx depositada en el Museu Arqueològic de Madrid, i, a causa de les restriccions a la mobilitat per l’actual pandèmia per la COVID-19, els especialistes no han pogut realitzar la fotogrametria de l’altra esfinx depositada al Museu del Louvre, motiu pel qual han hagut de modelar-la digitalment. Sí que han tingut accés a la que està custodiada en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Així, han obtingut dues rèpliques virtuals mètriques, fidels a les peces originals a escala real, utilitzant tècniques de fabricació industrial amb impressió 3D en el laboratori Artefactes de la UA. A continuació, les rèpliques han sigut sotmeses a un postprocessat amb tècniques de restauració per a donar textura i color a la rèplica impresa en materials sintètics.

El caràcter excepcional d’aquest projecte prové de la creació de reproduccions exactes de peces arqueològiques amb aquest tipus de tècniques, relativament barates i amb resultats d’alta qualitat i rigor científic, i que situa l’equip de la UA davant la possibilitat de recuperar parcialment, encara que amb elevadíssims nivells de fidelitat, part del patrimoni que va ser espoliat de molts pobles i països. Aquesta és la primera vegada que s’utilitzen aquestes tècniques amb aquesta mena de patrimoni escultòric ibèric a Espanya, i s’han dut a terme en la UA gràcies a la creació de dos laboratoris propis que completen el procés de documentació i fabricació: Patrimoni Virtual i Artefactes, tots dos vinculats a l’INAPH.

L’ermita de Sant Pere és en l’actualitat un temple dessacralitzat i es trobava en ruïnes. Agost té pràcticament ultimades les obres per a transformar aquest espai en museu. El centre d’interpretació d’Agost oferirà al visitant una visió de conjunt de la història i del present del municipi.

Patrimoni Virtual és un equip de la UA format per investigadors i professionals procedents de diferents àmbits, com l’enginyeria, l’arqueologia, l’arquitectura o el disseny, cosa que els permet tractar la documentació, l’anàlisi i la posada en valor del patrimoni cultural des de perspectives diferents, i proporcionar serveis professionals relacionats amb l’aplicació de tecnologies emergents en aquest àmbit.