La Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Oriola, presenta el dimarts, 28 de setembre, el llibre ‘Un oriolà en la Independència de Mèxic: Juan Orbegozo Maseres’, escrit per Antonio Luis Galiano i Juan Antonio Alonso Resalt. L’acte de presentació tindrà lloc a la sala de conferències de la CAM, 5a planta, a les 20.15 hores, amb entrada per la Plaça d’Europa, amb aforament limitat complint amb la normativa COVID-19.

En el llibre, després de l’estudi dels seus orígens familiars, es presenta la vida d’aquest oriolà que, després de la seua vida militar a Espanya, es desplaça a Mèxic per a lluitar amb els insurgents, integrant-se posteriorment a l’Exèrcit Trigarante, format part d’aquelles persones distingides que van signar l’Acta d’Independència de Mèxic, en 1821. Durant els quaranta-cinc anys que va viure en aqueixa terra, va exercir diversos destins militars i polítics, destacant la seua participació en la vida social i científica d’aquesta, publicant articles i sent fundador d’algunes institucions com l’Institut Nacional de Geografia i Estadística. Va morir a Ciutat de Mèxic, en 1846.

El llibre del qual són autors Antonio Luis Galiano Pérez i Juan Antonio Alonso Resalt, cronistes oficials d’Orihuela i Leganés, respectivament, després de la presentació per part de l’alcalde d’Orihuela Emilio Bascuñana Galiano i del regidor de Patrimoni Històric, Rafael Almagro Palacios; és prologat per Manuel González Ramírez, cronista de l’Estat i Ciutat de Zacatecas (Mèxic) i epilogat per Óscar González Azuela. president de l’Acadèmia d’Història de la Societat Mexicana de Geografia i Estadística. Es dóna la circumstància que l’edició d’aquest llibre coincideix amb el Segon Centenari de la Independència de Mèxic (1821-2021).

La portada és una reproducció de la Bandera de les Tres Garanties, que possiblement és l’única que es conserva de l’època fundacional de Mèxic, que és descrita per Susana Avilés Aguirre, Directora del Museu Casa Presidencial “Lázaro Cárdenas” (Mèxic).