L’obra guanyadora narra com el policia James Kramer acompanya a un psicòpata sexagenari condemnat a mort en els seus últims moments, qui abans de morir li revela que és el seu pare, “cobrant-se així la seua última víctima”
La primera edició del certamen juvenil de microrelats, que compta amb dos finalistes alacantins, ha rebut un total de 52 propostes procedents de tota Espanya amb temàtica de crim i misteri
La plataforma Literates i el festival Alacant Noir. han anunciat al guanyador del seu primer concurs de microrelats, organitzat en el marc de la segona edició del certamen criminal. Sota el pseudònim Taipán, l’escriptor de Salamanca de 28 anys, Rubén Juy Martín, s’ha alçat com a guanyador del concurs amb la seua obra Pena de vida, seleccionada d’entre un total de 52 propostes que s’han presentat des de tots els racons del país.
Pena de vida narra la història del policia James Kraker, qui porta quasi un any custodiant a tota mena de criminals en el corredor de la mort fins que un matí rep una tasca que dista molt del seu treball rutinari: acompanyar en els seus últims moments a Phil Dixon, un psicòpata sexagenari al qual se li atribueixen més de cinquanta morts. Mentre el doctor li inocula la solució que posaria fi a la seua vida, Dixon entaula una conversa amb Kraker, en la qual li revela que és el seu pare. “Als pocs segons el cor de Phil es va apagar, just després de cobrar-se la seua última víctima”, conclou el text guanyador.
Aquesta obra ha comptat amb la unanimitat del jurat, que ha estat compost per cinc experts d’àrees i disciplines com a literatura, educació, periodisme i joventut. En aquest sentit, la fundadora de Literates., Marina Pérez; l’escriptor i jurat d’Alacant Noir, José Carlos Domínguez; la catedràtica de Llengua i Literatura i autora de monòlegs dramatitzats i membre de la comissió lectora del Premi Azorín, Isabel Tomás Maestre; i les periodistes d’Antena 3 Notícies i del Diari Informació, Virginia López i Teresa Compañy, respectivament; han acordat durant la deliberació i moment de la fallada seleccionar 11 obres finalistes, una més de la prevista a l’inici de la convocatòria, i atorgar el guardó final a Pena de vida, l’autor de la qual ja compta amb una primera novel·la publicada Ànimes de plata.
L’èxit de participació en aquesta primera edició és un dels motius que ha animat al jurat a ampliar el nombre de finalistes, que segons van explicar en finalitzar la deliberació “va resultar molt difícil a causa de l’ampli rang d’edat i la qualitat de les històries”. I és que, en aquesta primera edició, “han arribat microrelats escrits per joves de 14 anys fins als 35, amb una tremenda qualitat en els seus textos i girs dramàtics brutals. Entenem perfectament que el jurat haja volgut afegir un finalista més perquè el talent jove es veja recompensat”, han comentat des de Literates.
“Estem molt sorpresos i agraïts per la gran participació que hem tingut en aquesta primera edició, en la qual hem comptat amb més de 50 propostes que han arribat des de quasi totes les províncies d’Espanya. Amb aquestes xifres ja ningú pot dir que les persones joves no s’interessen per la literatura, amb això vam demostrar que al nostre país tenim un talent i un interés per les lletres que arranca des d’edats primerenques i continua al llarg de les nostres vides”, han destacat des de l’associació juvenil.
Dos alacantins entre els finalistes del concurs
D’entre els 52 microrelats s’han seleccionat deu finalistes, entre els quals destaquen els alacantins Antonio Martínez Zorzo (Altea, 1991) amb Gossada i Roger Garrido Cortés (Cocentaina, 1996) amb C’est la vie, als qui acompanyen Azulina Pla González (Oviedo, 1990) amb Família, Nacho Cano Moya (Manises, 1997) amb Vaticini, Alberto Marcilla Molina (Albacete, 2006) amb La dona de la piga, Antonio Gómez Manrique (Àvila, 1994) amb Voy a ser l’última, afilador, Violeta Sánchez Pintado (Castelló de la Plana, 1992) amb Última voluntat, Alfio Omar Cao Favor (Tarragona, 1987) amb Te de Camomila, Gonzalo Astiaso Llamazares (Madrid, 1998) amb Fum i negra i Laura Bolaños Marín (Badajoz, 2001) amb Benvolguda filla.
Des de Literates. elaboraran un llibre en format digital en el qual apareixeran publicats el microrelat guanyador i els deu finalistes, a més de fer lliurament d’un diploma commemoratiu als seus autors. Així mateix, està previst que el lliurament del premi, que consistirà en un trofeu, es realitze el pròxim 25 de setembre durant la clausura de la segona edició del festival Alacant Noir.