Fernando Portillo, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Petrer, acompanyat de Pedro Paya López, director de la SEU de Petrer, han presentat el congrés “La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó: història, memòria i patrimoni”, que se celebrarà a Petrer els dies 10 i 11 de maig.

Segons ha assenyalat Paya, “el congrés estarà dividit en tres blocs, història, patrimoni i memòria”, tots ells amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni de Petrer.

El congrés, que tindrà lloc en el Centre Cultural del municipi, constarà d’un total de 17 comunicacions amb ponents de diferents universitats de tot l’àmbit nacional, 9 per a la línia de patrimoni i 8 per a les línies d’història i memòria. Paya ha indicat que “totes elles treballaran en l’explotació, des del punt de vista turístic i pedagògic, dels recursos que aquest patrimoni ens fa tindre en la nostra localitat i a la nostra comarca”.

Portillo ha volgut agrair “a tots els historiadors per compartir el seu coneixement i d’aquesta manera reivindicar el paper important que va tindre Petrer en el final de la guerra civil”.

La primera jornada, la del divendres 10 de maig, tindrà lloc de 16.00 a 20:00h. El dissabte 11 de maig, segona jornada, l’horari serà de de 9.30 a 14:15h i de 16.00 a 22:00h. La conferència inaugural del divendres serà a càrrec del professor Fernando Hernández Sánchez, que parlarà de “les últimes 100 hores de la República”.

Altres ponències que ha destacat Paya han sigut “Els llocs de la guerra civil a les comarques del Vinalopó: possibilitats d’un patrimoni singular”, de José Ramón Valero; “Fons documentals per a l’estudi de la guerra civil i el franquisme en l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant” ,de l’historiador Francisco Moreno; “Perspectives de gènere en l’estudi de la guerra civil i el franquisme”, de Mónica Moreno; i, com a conferència de clausura, “La investigació sobre la guerra civil i el franquisme: Línies principals de debat”, del catedràtic Glicerio Sánchez. A més, es durà a terme una taula redona que englobarà les tres línies del congrés titulada “Història pública, memòria democràtica i patrimoni”.

L’acte serà de portes obertes, per la qual cosa Portillo i Paya han convidat a totes les persones interessades a acostar-se al Centre Cultural per a escoltar cadascuna de les ponències. A més, per als alumnes universitaris que vulguen obtindre un crèdit, poden matricular-se gratuïtament en la web de la SEU universitària de Petrer web.ua.es/es/seus/petrer/.