Petrer es convertirà en “Un territori per al final d’una guerra” per a commemorar el 80 aniversari del final de la Guerra Civil

Petrer es convertirà en “Un territori per al final d’una guerra” per a commemorar el 80 aniversari del final de la Guerra Civil

“Un territori per al final d’una guerra, 1939-2019” ha sigut el nom triat per al cartell que engloba el conjunt d’activitats que es desenvoluparan en els pròxims mesos per a commemorar el 80 aniversari del final de la guerra civil espanyola. El projecte està organitzat per l’Ajuntament de Petrer i la Seu Universitària de Petrer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana.

Les activitats, de caràcter gratuït, serviran per a mostrar “el paper transcendental que van tindre aqueixos últims dies amb la seu de l’últim govern de la II República” i que “porten mesos de treball”, ha afirmat Fernando Portillo, regidor de Cultura de Petrer, qui també ha afegit que són “una oportunitat per a donar a conéixer aquest aspecte tan important de la història” de la ciutat.

Entre els actes que s’han preparat destaca l’obra de teatre Dins d’una hora, que narra el drama viscut per les víctimes del bombardeig del Mercat Central d’Alacant en el qual van morir més de 300 persones i que es va representar dissabte que ve 23 de febrer en el Teatre Cervantes de Petrer. Així mateix, la Cadena SER gravarà el programa SER Història el 6 de març a les 19.00 hores en el Centre Cultural. Un espai que girarà entorn de la commemoració d’aquest 80 aniversari del final de la Guerra Civil i en el qual es farà referència al Poblet i a la memòria d’aquest període existent a la comarca.

En aquest sentit, s’ha preparat també una ruta cultural pel centre històric de Petrer per a diumenge que ve 10 de març a les 11.00 hores “on s’explicarà a tots els assistents els vestigis que encara queden d’aqueix període”, ha anunciat Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro.

Per part seua, Pedro Payá, director de la Seu Universitària de Petrer, ha presentat el curs “80 anys del final de la guerra civil: viure i morir en la derrota”. Un curs que serà de matrícula gratuïta i que començarà el divendres 8 de març, estenent-se fins al 26 d’abril. En total es compondrà de 6 conferències que se celebraran en el Forn Cultural tots els divendres de 20.00 a 22.00 hores, excepte els dies 12 i 19 d’abril.

Payá ha informat que tots els alumnes que es matriculen podran beneficiar-se de 1,2 crèdits ECTS, encara que a les conferències també podran acudir de manera gratuïta els veïns i veïnes que ho desitgen, fins a completar aforament.

A més, el director de la Seu ha indicat que el 2 de març se celebrarà una conferència prèvia titulada “Anatomia i conseqüències d’un colp d’estat: març 1939”, en el Centre cultural i que “encara que està fora de programa li dóna tot el sentit al curs”, per la qual cosa ha recomanat l’assistència a totes les persones que tinguen la intenció d’apuntar-se a aquest curs.

Finalment, i a manera de tancament, se celebrarà un congrés titulat “La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó. Història, memòria i patrimoni” entre el 10 i el 12 de maig per al qual “està obert el termini per a la presentació de comunicacions”, segons ha informat Pedro Payá, termini que romandrà obert fins al 31 març.

Per a poder participar com a ponent serà necessari enviar a través dela pàgina web de la Seu Universitària de Petrer “un títol amb una proposta de comunicació d’unes 100 paraules”, ha indicat.

Per part seua, Boni Navarro, historiador local i col·laborador en algun dels actes programats, ha recordat que “l’important és que molta gent participe” adonant-se que Petrer és “un lloc especial, un lloc privilegiat dins del que va ser la Guerra Civil”.

Programa

Febrer

Ruta turístic-cultural “Del Vinalopó a l’exili”

Dates: El primer diumenge de cada mes: 3 març, 7 abril i 5 maig

 

Teatre

Títol: Dins d’una hora

Data: dissabte, 23 de febrer – 20 h

Lloc: Teatre Cervantes

Entrada lliure, limitada a l’aforament del local

Març

Exposició

“Aeròdroms valencians de la Guerra Civil”

Data: 1 al 17 de març 19.30 h

Lloc: Centre Cultural

Exposició de la càtedra Demetrio Ribes – Universitat de València

Conferència

“Anatomia i conseqüències d’un colp d’estat: març 1939”

Ángel Bahamonde Magre, catedràtic Història Contemporània, Universitat Carles III

Conferència presentació curse de la UA

Dates: Dissabte 2 de març, 19 h

Lloc: Centre Cultural

Enregistrament programa de Ràdio

SER Història – Nacho Ares

Data: dimecres 6 març, 19 h per a emetre-ho la matinada del 9 al 10 de març

Lloc: Centre Cultural

Organitza: Regidoria Cultura i Patrimoni – Seu Universitària Petrer UA

Curs UA: 80 anys del final de la guerra civil: viure i morir en la derrota

12 hores (1,2 crèdits ECTS)

Dates: Del 8 de març al 26 d’abril

Programa

– Divendres 8 de març, 20.00-22.00 hores:

«Matilde Landa i la repressió contra les dones republicanes (1939-42)» David Ginard Féron (Professor Titular Universitat de les Illes Balears)

– Divendres 15 de març, 20.00-22.00 hores:

“L’inici de l’exili: ajuda humanitària i dilemes polítics” Abdón Mateos López (Catedràtic UNED)

– Divendres 22 de març, 20.00-22.00 hores:

“La columna vertebral del sistema repressiu franquista: jurisdicció militar i penitenciària” Gutmaro Gómez Bravo (Professor Titular Universitat Complutense de Madrid)

– Divendres 29 de març, 20.00-22.00 hores:

“Postguerres civils, reconstrucció i violència: una mirada comparativa” Javier Rodrigo Sánchez (Universitat Autònoma de Barcelona)

– Divendres 5 d’abril, 20.00-22.00 hores ():

“Pobresa i supervivència en la postguerra espanyola” Roque Moreno Fonseret (Catedràtic Universitat d’Alacant)

– Divendres 26 d’abril, 20.00-22.00 hores:

“Un cabdill per a Espanya: la mística de Franco en el centre de la cultura de la victòria” Francisco Sevillano Calero (Professor Titular Universitat d’Alacant)

Lloc de realització: Forn Cultural excepte () Centre Cultural

 

Matrícula gratuïta en https://web.ua.es/es/seus/petrer/

Concert de música

“Talent i modernitat: músics espanyols en l’exili”

Data: dissabte, 9 març, 18,30 hores.

Lloc: Centre Cultural

Proposa cultura – Ruta cultural centre històric

Data: diumenge 10 de març – 11.00 hores.

Abril

Presentació lliure Rereguarda

Llibre de fotografies de la comarca de l’Alt i Mitjà Vinalopó dels vestigis de la Guerra Civil que queden en els nuclis urbans i rurals de les poblacions. Realitzat pel fotògraf Francisco González San Agustín i l’historiador Boni Navarro Poveda, en el qual col·labora l’Ajuntament de Petrer.

Maig

Congrés

Títol: La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó. Història, memòria i patrimoni

Dates: 10 al 12 de

maig Lloc: Centre Cultural

Informació i presentació comunicacions en https://web.ua.es/es/seus/petrer/

Presentació lliure: La 30 Brigada Mixta. Elda i Petrer en el front de Guadarrama (1936-1938)

Autors: Miguel Ángel Guill Ortega i Boni Navarro Poveda

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

mayo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X