Finalment el refugi antiaeri de la plaça de Baix no podrà recuperar-se ni musealizarse íntegrament per a fer-ho visitable tal com es tenia previst. Així ho han anunciat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero.

No obstant això, des de la regidoria d’Urbanisme ja s’està estudiant la millor forma per a integrar els tres trams d’escales descoberts i l’entrada del refugi en el projecte previst de remodelació de la plaça de Baix. “El que ens agradaria és fer alguna cosa semblança al que es va fer en el seu moment amb el forn romà al carrer La Font, que és visible a través d’un sòl de cristall xafable. Estem treballant perquè es puga fer alguna intervenció d’aqueix tipus per a valorar aquestes restes arqueològiques amb tant de valor per a la ciutat”, ha subratllat l’edil.

Portillo ha explicat que en el transcurs de les excavacions a mà per a aconseguir l’entrada al refugi s’ha descobert que aqueixa part s’ha ensorrat per l’acció de les arrels dels arbres, “la qual cosa dificulta continuar perquè existeix una gran perillositat per als treballadors, la qual cosa ens ha portat a desistir”.

Per part seua, Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha recordat els treballs arqueològics que s’han estat duent a terme en l’excavació del refugi des de principis del mes de juliol. “Teníem referències bastant encertades de l’any 2006 d’on podia trobar-se l’entrada al refugi i llavors vam ser a tir fet per a localitzar l’entrada”, uns treballs que inicialment es van dur a terme amb màquina i que, posteriorment, per la profunditat que anava aconseguint l’excavació, a mà.

Fins a la paralització dels treballs d’excavació a causa del descobriment de la zona afonada de la terra d’un dels parterres de la plaça, s’han tret a la llum tres trams d’escales, aconseguint una profunditat de 7-8 metres. “Encara ens quedaria molt per a poder aconseguir galeria, si tenim en compte que el refugi de la Ciutat sense Llei està a uns 12-15 metres de profunditat”, ha indicat el director.

INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA PRÈVIA A les OBRES

El regidor de Patrimoni ha avançat que “abans de començar amb les obres de remodelació de la plaça, a partir del mes d’octubre volem dur a terme una altra intervenció arqueològica en els parterres de la plaça per a retirar el farciment caigut de terra i assegurar el terreny per als futurs treballs de reforma de la plaça”.

Segons ha explicat, amb aquesta intervenció també es pretén que, en fer l’obra, “ens trobem amb els menys imprevistos possibles”.