La regidoria de Cultura i Patrimoni ha posat en marxa el pla “El territori de Bitrir del segle X al segle XV”, amb el qual es pretenen fer prospeccions i excavacions arqueològiques per a conéixer millor el passat històric del municipi. L’edil de l’àrea, Fernando Portillo, ha assenyalat que “durant els últims anys ens hem centrat en consolidar tot el que ja coneixem i els materials que estan en el museu, i ara volem trobar nous vestigis que ens permeten avançar en el coneixement del nostre passat històric”.

Els treballs se centraran en la rambla de Puça, en una zona on es van trobar unes algepseres que són úniques a la província d’Alacant i donaran continuïtat a les investigacions realitzades fa anys per l’arqueòloga local Concha Navarro, per a poder localitzar una alqueria de l’Edat mitjana que contindria una comunitat rural en els voltants de l’antic Petrer musulmà.

Un dels arqueòlegs coordinadors del projecte, Joaquín Pina, ha destacat que “es tracta en una primera fase d’identificar on hi ha més concentració de restes arqueològiques i fer prospeccions, i en les posteriors fases entrar ja a excavar”. Un projecte de “arqueologia pública” com l’han definit ja que contempla la possibilitat que en el mateix participen voluntaris. De fet, el pròxim 11 de setembre a les les huit de la vesprada en el Centre Cultural es presentarà aquesta iniciativa per a tots aquells interessats a conéixer millor la història del municipi i fins i tot perquè es puguen apuntar per a col·laborar en el projecte.

El projecte està coordinat per Pina i el també arqueòleg Pedro José Alba, al costat del Museu Dámaso Navarro. El director del museu, Fernando Tendero, creu que “aquesta zona sobre la qual s’actuarà pot aportar noves dades sobre la mena d’alqueria que hi havia i ser de gran valor per a conéixer millor el passat de la població”.