Donar a conéixer d’una forma diferent a l’habitual els principals monuments del centre històric és l’objectiu de les XXII Jornades de Portes Obertes del Patrimoni Petrerense que se celebren des del divendres al diumenge.

“Veïns i visitants podran conéixer la història de la localitat d’una manera amena i didàctica”, ha remarcat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo que ha presentat l’activitat al costat del tècnic del Museu Dámaso Navarro, Iván Hernández. Entre els punts que es podrà visitar es troba el calabós de la torre del castell per a veure els singulars grafitis deixats pels presos del segle XVI, una estada que només s’obri al públic en aquestes jornades i en la festivitat de Santa Bàrbara.

També al castell hi haurà una activitat didàctica centrada en les maneres de vida del Petrer medieval, a cavall entre les tres cultures: cristiana, musulmana i fesol.

A les cases-cova de la muralla i el lloc antiaeri del Altico hi haurà recreacions teatralizadas dels seus guies per a mostrar la història d’aquests enclavaments d’una manera amena i diferent.

També es podrà accedir al campanar de l’església de Sant Bartolomé per a conéixer la història del temple i de les campanes, la matraca i els grafiti. A més, es podrà visitar les ermites de Sant Bonifaci i del Santíssim Crist, dos espais molt coneguts per la població des del punt de vista religiós i fester i que en aquesta ocasió podran apreciar des de la perspectiva del seu valor patrimonial, històric i arquitectònic.

Dins de la programació de les Jornades, el dissabte dia 14 a les nou de la nit a l’església de Sant Bartolomé, l’associació PIMA de guitarra clàssica, en col·laboració amb Sacra Poesia, realitzarà un concert recital, incloent en el repertori obres d’autors i concertistes d’ampli reconeixement, harmonitzat pels versos de poetes destacats del segle XX.

El dissabte i diumenge l’horari de les visites serà d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, excepte en els edificis religiosos, que tindran canvis d’horari per a no interferir en els oficis litúrgics, i altres monuments per raons alienes a les Jornades. Totes les passades i visites als monuments i al nou Museu Dámaso Navarro que s’incorpora com un dels grans atractius d’aquesta edició, seran gratuïts i oberts a tots els públics.

A més, dins de les Jornades s’ha inclou també la presentació d ella nova associació d’Amics i Amigues del Museu Dámaso Navarro, aquest dijous a les huit d ella vesprada en el Espai Blanc, i l’exposició “Art al balcó” que s inaugura el divendres a partir d elles 6 d ella vesprada en la plaça de Baix i que penjarà més de cent llenços de grans dimensions de sengles artistes als carrers i places del barri antic.

Per a més informació les persones interesads poden contactar amb el Museu Dámaso Navarro, en el telèfon 96 698 94 00 -extensió 280, per mail en museo@petrer.es, en la web i en la Facebook Museu de Petrer.