Aquest divendres es va iniciar al Teatre Cervantes de Petrer les “V Jornades de Museu i col·leccions museogràfiques permanents de la Comunitat Valenciana” sota el lema “Museus territorials”, un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Petrer, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport juntament amb la Universitat d’Alacant.

Prop de 120 professionals de l’àmbit dels museus i especialitats afins com a turisme i cultura, així com representants polítics i persones interessades de tota la Comunitat Valenciana s’han donat cita a Petrer per a reflexionar sobre la transformació que estan experimentant els Museus i la seua rellevància com a punt de partida per a l’estudi, conservació i divulgació del patrimoni cultural vinculat al seu àmbit territorial.

Segons ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, “des de l’organització hem pres totes les mesures d’higiene i distanciament social per a celebrar aquest esdeveniment amb la màxima seguretat”.

En l’acte d’obertura de les Jornades l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, va donar la benvinguda als assistents, convidant-los a “apuntar-se a la nostra vila i descobrir a través del museu i del centre històric els més de 6.000 anys d’història de Petrer” i ha expressat la seua doble satisfacció, “perquè durant aquests dos dies Petrer es converteix en l’epicentre dels museus de la Comunitat Valenciana i per poder reunir professionals vinguts de tota la comunitat pese la situació que estem vivint”, als quals ha agraït el seu esforç “per a ser ací”. L’alcaldessa també ha tingut paraules d’agraïment per a tot l’equip del Museu Dámaso Navarro, amb el seu director, Fernando Tendero, al capdavant.

L’acte d’inauguració també ha comptat amb la presència d’Antonio Vicente Bravo, subdirector general de Patrimoni Cultural i Museus de la GVA. També estava prevista la presència de José Antonio López Mira, Cap de Servei Territorial de Cultura i Esport d’Alacant, però, per problemes mecànics amb el seu vehicle, no ha pogut estar.

Les jornades s’han estructurat en dos blocs temàtics: un primer bloc, que s’abordarà durant el matí, centrat en “la gestió en els Museus i Col·leccions Museogràfiques permanents de la Comunitat Valenciana”. I un segon bloc, preparat per a la vesprada, on es tractarà el tema de “els Museus com a eixos per a la interpretació del patrimoni en el seu àmbit territorial”.

La jornada del dissabte, més tècnica, es va realitzar una ruta pel Museu Dámaso Navarro i els monuments del centre històric de Petrer.