La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Ajuntament de Petrer han organitzat, per als dies 25 i 26 de setembre, les V Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents de la Comunitat Valenciana sota el lema “Museus territorials”. Així ho han anunciat aquest matí el regidor de Cultura, Fernando Portillo, el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, i el tècnic de la Conselleria i Cap d’Arqueologia, José Luis Simón.

Aquesta cinquena edició, en la qual col·labora la Seu Universitària de Petrer de la Universitat d’Alacant, es durà a terme en el Teatre Municipal Cervantes, on es desenvoluparan ponències, comunicacions i una taula redona centrades en dos blocs: la gestió i la interpretació del patrimoni en el seu àmbit territorial que realitzen els museus i les col·leccions museogràfiques permanents. També es realitzarà una ruta interpretativa pel centre històric petrerense en la qual es visitarà el Museu Dámaso Navarro i els monuments més emblemàtics de la vila.

El regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha subratllat que “és una molt bona oportunitat per a posar en valor el nostre patrimoni museístic en l’àmbit de tota la Comunitat Valenciana, especialment ara que comptem amb un museu modern i totalment accessible que serveix com a punt de partida per a conéixer i interpretar la resta del nostre patrimoni”.

D’aquesta manera, Petrer pren el relleu de Borriana (2016), Alfaz del Pí (2017), Aras de los Olmos i Chelva (2018) i l’Alcora (2019), municipis on es van celebrar les quatre edicions anteriors d’aquestes jornades. En aqueix sentit, José Luis Simón ha manifestat que “el Museu de Petrer ha passat del segle XX al segle XXI amb una gran transformació i considerem que és un lloc molt apropiat per a portar aquestes jornades com a lloc dinàmic, modern i adaptat al segle XXI”.

Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha explicat que aquestes jornades naixen arran de que “en les últimes dècades els museus i les col·leccions museogràfiques permanents reconeguts per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport estan experimentant una transformació encaminada a estendre els seus serveis fora dels edificis que contenen les seues col·leccions, convertint-se en el punt de partida per a l’estudi, conservació i divulgació del patrimoni cultural vinculat al seu àmbit territorial”. En aqueix sentit, Botiguer s’ha referit a monuments com a castells, esglésies i palaus; jaciments arqueològics de diferents èpoques; immobles de naturalesa etnològica com a safaretjos, molins, cases de labor; o llocs de la Guerra Civil, entre altres, “que formen un ric i variat patrimoni que tenen en els museus als seus intèrprets més qualificats per a explicar la seua història i per a dissenyar la manera més didàctica de fer-ho, de manera conjunta amb els professionals de la gestió del patrimoni i del turisme”.

Les jornades estan dirigides especialment a tècnics de museus i de cultura, empreses de serveis culturals, gestors de patrimoni cultural, professionals del turisme i els estudiants universitaris d’Història, Turisme, Humanitats i Geografia, així com per a responsables polítics municipals dels àmbits de la cultura i el turisme que vulguen conéixer les accions patrimonials que s’estan duent a terme en la Comunitat Valenciana.

La inscripció es pot realitzar a través del correu electrònic museo@petrer.es, sent l’assistència gratuïta i s’acceptarà per rigorós ordre d’arribada fins a completar l’aforament que marquen les mesures de prevenció sanitària en la data de les jornades. Els interessats a presentar una comunicació, juntament amb la inscripció, enviaran un resum de la mateixa de 250 paraules màxim amb el títol, l’autor -o autors- i el bloc en el qual s’inscriu. El comité científic seleccionarà les comunicacions per a la seua exposició durant 15 min i seran publicades en les actes de les jornades que s’editaran l’any vinent.