Petrer ha aconseguit per primera vegada en la seua història passar de les 20.000 visites anuals de turistes, segons les dades registrades per la Tourist Info, la qual cosa suposa un 50% més que l’any anterior. Concretament, en 2019 s’han comptabilitzat un total de 21.436 turistes en 2019, enfront dels 14.882 registrats en 2018.

Una xifra que s’explica amb les diferents propostes que ha posat en marxa l’Oficina de Turisme com ‘Petrer es vist de lluna’; l’activitat ‘Arrelats’ que ha aconseguit el premi a la Innovació de la Generalitat Valenciana; les rutes diàries per a conéixer el barri antic i els seus monuments més emblemàtics; la jornada de compres i gastronomia que es realitza conjuntament amb Elda, coneguda com a ‘Dia 37’; o la ruta històrica ‘Del Vinalopó a l’exili’ que organitzen Petrer, Elda i Monòver per a conéixer els principals enclavaments del final de la Guerra Civil Espanyola.

L’edil de l’àrea David Morcillo ha assenyalat que “amb treball, il·lusió i tenint molt clars els objectius hem demostrat que som capaços de créixer i convertir a Petrer en un dels referents de turisme d’interior a la província d’Alacant”.

El regidor s’ha mostrat molt satisfet d’aquesta xifra que “ens ha sorprés fins i tot a nosaltres”. Turisme treballa ara perquè l’estada dels turistes que arriben a nostra tinguen una major experiència. Morcillo ha assenyalat que “treballarem conjuntament amb la regidoria de Comerç per a tindre disponible una espècie de guia interactiva que facilite als visitants la identificació dels establiments d’hostaleria i comerç on consumir i fer compres de productes tradicionals”.

L’any passat van visitar i van participar en les rutes 2.113 turistes estrangers, principalment dels Estats Units, Regne Unit, França i Alemanya; 8.188 de la Comunitat Valenciana i 1.550 de la resta d’Espanya, s’han registrat turistes de totes les comunitats autònomes, fins i tot de Ceuta i Melilla, però principalment de Múrcia, Madrid, Catalunya i Andalusia i s’han tingut algunes col·laboracions amb empreses externes que han portat 11 creuers, i també s’ha ampliat l’horari de la Tourist Info obrint els dissabtes i diumenges.

A més, la Generalitat Valenciana acaba de concedir-li el Premi a la Innovació pel seu projecte ‘Arrelats’, una nova activitat turística en la qual es promocionen els principals cultius de la localitat des del punt de vista agronòmic, nutricional, mediambiental, paisatgístic i de salut, i a través del qual s’organitzen visites guiades al camp on es coneixen de primera rage productes locals com l’ametler, la vinya i l’olivera.

“L’activitat suposa unir el turisme i l’agricultura en un mateix embolcall, dotant-lo d’entitat pròpia i fent-ho atractiu per al visitant, i és això precisament el que ha valorat el jurat autonòmic, la capacitat de sorprendre i innovar amb un projecte totalment nou”, ha indicat l’edil.

El tècnic de l’Oficina de Turisme, David Ivorra, ha destacat el treball realitzat durant els últims anys i la promoció que s’està duent a terme. “Intentem no sols limitar-nos a donar-los un fullet, sinó a oferir-li totes les alternatives turístiques i a acompanyar-los en tot moment” i ha destacat la col·laboració amb activitats i col·lectius en iniciatives com a Art en Bitrir, o les festes de Moros i Cristians. “També les rutes turístiques guiades, perquè a la gent li agrada que li comptes de primera mà les coses”, ha assenyalat.

Ja hi ha una consolidació i ara toca una fase en la qual el turisme que vinga genere en negocis; genere ocupació en restaurants i allotjaments. “Enguany ha de ser l’any en què aqueixos turistes es transformen en economia per al municipi”, ha indicat Morcillo. “Volem que el turista que vinga deixe diners a la ciutat, és a dir, crear una economia turística. El sector turístic a mitjà termini pot ser un sector important a Petrer i sobretot pot ajudar a diversificar una zona com el centre històric, que necessita una altra línia d’economia, i tot això hem d’intentar rendibilitzar-ho”, ha conclòs.