Petrer vol conéixer millor el seu passat històric i per a això validarà davant la Generalitat valenciana el seu Servei d’Arqueologia el que li permetrà accedir a noves subvencions per a excavacions arqueològiques.

L’edil de Cultura i patrimoni, Fernando Portillo, ha assenyalat que “és un pas més dins de la labor que estem realitzant des de l’Ajuntament per a conéixer i divulgar les nostres arrels i una història que es remunta més de 3.500 anys arrere”.

Aquest interés per avançar en noves excavacions que traguen a la llum vestigis del passat és una continuïtat del museu municipal que ja en l’última dècada del segle passat es va decidir crear amb continguts arqueològics i etnològics. Aquests van ser recuperats en l’últim terç del segle passat per les activitats del Grup Arqueològic Dámaso Navarro, per professionals del patrimoni en intervencions arqueològiques, i per particulars implicats en la recuperació i conservació del llegat material de la societat preindustrial.

Cal destacar també que el museu Dámaso Navarro de Petrer té el reconeixement de museu de la Comunitat Valenciana que es va aconseguir per resolució del conseller de Cultura i Educació del 15 de novembre de 2001.

A més, l’equip de l’àrea de Patrimoni que dirigeix l’edil Fernando Portillo amb el director del museu, Fernando Tendero, també assumeixen funcions de supervisió, redacció o actualització del catàleg de béns i espais protegits del municipi; supervisió d’actuacions arqueològiques que es desenvolupen en el terme municipal i, en el seu cas, dirigir les actuacions de caràcter municipal, així com elaborar o informar els estudis previs arqueològics quan siga procedent, informar les sol·licituds de llicències d’obres dins dels àmbits d’afecció arqueològica avaluant el seu impacte i, en el seu cas, proposant les oportunes cauteles arqueològiques i col·laborar amb la Conselleria competent en matèria de cultura en totes aquelles actuacions que aquesta els sol·licite.