Protegir, donar valor i incrementar la seua difusió són els objectius que s’ha traçat la regidoria de Cultura i patrimoni amb l’inici de l’expedient, que demà serà aprovat pel ple de la Corporació municipal, per a la declaració del ball de “Els Carasses” com Ben Immaterial de Rellevància Local, una figura jurídica que ha de ser aprovada per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports.

L’edil de l’àrea, Fernando Portillo, ha explicat que es tracta d’iniciar l’expedient i de, a més, “valorar i reconéixer el treball de persones i associacions que han mantingut visca aquesta tradició des que es va recuperar després dels anys en la qual va estar prohibida durant la dictadura”, ha indicat.

De fet, el pròxim dia 30 el director del Museu Dámaso Navaro, Fernando Tendero, acompanyat per la regidora de Festes, Ana Tortosa, i de dues veïnes i “carasseras” com són Reme Vera i Concha Navarro, participaran en les III Jornades de Patrimoni Ocult, que se celebren a la Universitat Politècnica de València, en les quals donaran a conéixer al públic acadèmic la història i les característiques d’aquesta festa, fent una demostració en directe de com es transforma una persona en carassa.

El director del Museu ha assenyalat que, des de fa uns anys, les festes, costums i tradicions s’estan revaloritzant com a elements que formen part del patrimoni cultural d’un municipi, juntament amb els monuments, jaciments arqueològics i els béns mobles que formen un patrimoni integral que cal conéixer, protegir i divulgar.

En aquest context s’emmarca la incoació de l’expedient per a declarar aquestes festes com Ben Immaterial de Rellevància Local, a l’empara del que estableix la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Des de l’Ajuntament de Petrer es considera que un element singular de la nostra tradició amb valor cultural i històric són els carasses, i aqueix és el motiu pel qual se sol·licitarà a la conselleria aquesta declaració. Botiguer ha indicat que els estudis de Vicent Navarro i Tomás apunten al fet que aquesta festa podria remuntar-se al segle XVII, amb la repoblació per l’expulsió dels moriscos, i la primera referència documentada data del segle XIX.