L’acte de la Rendició que es representa cada any a mitjan novembre, en la celebració del Mig Any Fester, on es ret homenatge als capitans de les comparses, formarà part del catàleg de béns immaterials de rellevància local de l’Ajuntament de Petrer. Per a optar a aquesta figura que protegirà i projectarà l’esdeveniment en la Comunitat Valenciana ha d’aprovar-se pel ple municipal, cosa que ocorrerà demà, i esperar que resolga la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, ha presentat aquesta iniciativa i ha indicat que “la nostra intenció és posar en valor aquest acte i retre homenatge a l’autor del text, Francisco Mañez, així com als actors, a la Unió de Festejos, festers, filaes i comparses que ho fan possible cada any”.

El text de Francisco Mañez està basat en el Llibre dels Feits, la crònica escrita per Jaume I el Conqueridor que recrea els esdeveniments històrics que van ocórrer durant el seu regnat. Concretament, l’obra evoca com Jaume I va recuperar el 19 de novembre de 1265 la vila de Petrer, després d’arribar a un acord amb la població mudèjar que s’havia revelat contra el seu senyor feudal, García Jofré de Loaysa.

El regidor de Patrimoni ha recordat que recentment també s’ha tramitat l’expedient de la festa dels Carasses per a obtindre la consideració de Ben Immaterial de Rellevància Local (BIRL).

Per part seua, el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, que ha instruït l’expedient que s’enviarà a Conselleria, ha explicat que, a pesar que La Rendició és un acte que se celebra tan sols des de fa 36 anys, s’ha assentat a Petrer i forma part d’un dels moments destacats de la població.