Acostar les ciències i les lletres per mitjà de la divulgació del mètode científic i el foment de la lectura com a generador de coneixement és l’objectiu amb el qual va nàixer, fa onze anys en la Universitat d’Alacant, el Concurs de Microrelats Matemàtics.

Enguany torna en la seua onzena edició amb la novetat de permetre als participants triar entre el nombre phi o nombre auri (la denominada divina proporció) i els nombres pi i e. Cada participant pot enviar tants microrelats com desitge. El concurs té dues categories: microrelats en valencià i microrelats en castellà. Els microrelats s’envien en línia per formulari electrònic. El termini acaba el 30 de gener de 2020.

El 2009, la Facultat de Ciències i l’antic Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat d’Alacant, integrat actualment en el Departament de Matemàtiques, amb l’impuls del grup DIMATES de divulgació matemàtica, convocava la primera edició del Concurs de Microrelats Matemàtics. Durant les set primeres edicions, aquest certamen va consistir en la creació de textos literaris amb un màxim de vint paraules subjectes a la condició que el nombre de lletres de cadascuna de les paraules havia de ser igual a les successives xifres del nombre π (pi).

El concurs s’adreça a tot l’alumnat, antic alumnat, PAS i PDI de la UA, així com a alumnat i professorat de centres educatius d’educació secundària de les comarques d’Alacant, amb obres originals i inèdites i no premiades en anteriors concursos.

L’objectiu principal d’aquest concurs és acostar dos mons que es consideren tradicionalment allunyats, ciències i lletres, per mitjà de la divulgació del mètode científic i el foment de la lectura com a generador de coneixement. La creació d’aquests petits textos literaris aparentment tan senzills implica tot un problema per resoldre, un problema com els que podem proposar en les nostres classes de matemàtiques o de llengua.

Un primer, segon, tercer premi estan dotats amb 200 euros, 150 euros i 100 euros respectivament. A més, s’estableixen cinc accèssits de cinquanta euros cadascun.