La vicepresidenta primera de la Diputació d’Alacant i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat en el Palau Provincial a la nova directora cultural de l’Institut Alacantí de Cultura Juan-Gil-Albert, Pilar Tébar.

La responsable provincial ha manifestat que Tébar reuneix les característiques necessàries per a millorar la projecció de la institució. “És una persona vinculada a la cultura des de fa tres dècades i coneixedora de la realitat de la nostra província. Posseeix un ampli currículum que avala la seua trajectòria, en l’acadèmic i en la seua trajectòria professional, i, a més, ha declarat des del primer minut el seu orgull en assumir aquesta responsabilitat i el seu ferm compromís de treballar per a donar un nou gir a l’Institut Juan Gil-Albert”, ha destacat Parra.

La vicepresidenta ha assegurat que s’ha agilitat el procés d’integració de la nova directora, que va participar ahir per primera vegada en la Comissió Permanent i en la Junta Rectora del IAC, on se li va donar una calorosa benvinguda. “El seu primer repte serà posar en marxa la nova subdirecció de Foment de la Llengua i Cultura Popular Valenciana, amb la qual es pretén obrir noves vies d’investigació i difusió en favor de la nostra llengua”, ha detallat, i li ha transmés el seu suport en aquesta nova etapa “per a iniciar un procés de major obertura a tota a la societat i de modernització, sense perdre l’essència fonamental de l’Institut, marcada per la recuperació i posada en valor dels grans pilars culturals de la nostra província”.

Per part seua, la nova directora cultural ha agraït la benvinguda de l’equip de Govern i ha manifestat “una gran alegria i emoció en assumir un repte apassionant” per a conduir una institució a la qual està vinculada des de 1989.

Pilar Tébar ha explicat que entre les principals línies de la seua proposta està “la professionalització de la Cultura, el foment i l’ús del valencià, la igualtat de gènere en la cultura i obrir l’Institut utilitzant les xarxes socials perquè arribe a tothom”. Una altra de les seues prioritats és buscar acords de col·laboració amb altres institucions culturals, tant vinculades a la Diputació com a altres administracions, així com obrir la programació perquè arribe al major nombre de municipis, aconseguint totes les comarques d’Alacant. Per a aquest últim fi, i per a ampliar el públic potencial en un moment de restriccions a conseqüència de la pandèmia, la nova responsable proposa emprar recursos digitals com la retransmissió de les activitats per streaming.

Tébar ha mantingut la seua primera reunió amb els responsables dels departaments del Gil-Albert i pròximament iniciarà els treballs per a consensuar propostes culturals. La directora cultural ha confirmat la continuïtat de l’equip amb el qual s’avaluaran tant els projectes més immediats com aquells que s’executaran a llarg termini.

Pilar Tébar, nascuda a Alacant en 1965, ha sigut subdirectora del departament d’Art i Comunicació Visual i subdirectora i directora del departament de Revistes del IAC entre els anys 2007 a 2015 i en 1989 va rebre una ajuda d’investigació d’aquesta institució per a desenvolupar un treball sobre el pintor José Aparicio. És llicenciada en Història de l’Art, amb 30 anys d’experiència professional en gestió cultural, i en l’actualitat exerceix com a professora tutora de UNED en el grau d’Història de l’Art i presideix l’Associació Valenciana de Crítics d’Art. A més, destaca la seua gestió com a especialista, entre altres, en la Fundació Eduardo Capa d’Alacant, així com la seua participació com a comissària en més de seixanta exposicions culturals i la seua labor d’investigadora especialitzada en temes alacantins del segle XIX.