La «capital de la cirera», l’economia de la qual està seriosament amenaçada pel canvi climàtic, vol promoure la conscienciació mediambiental a través de la cultura.
La localitat alacantina de Planes inaugurarà a l’octubre una nova mostra de cinema sobre ruralitat i medi ambient. La I Mostra de Cinema La Cirera (@mostracinemalacirera), afavorida per l’ajuntament i subvencionada per la Diputació d’Alacant, tindrà lloc els dies 21 i 22 d’octubre a l’auditori de la capital de la cirera amb entrada lliure.
Aquest pintoresc poble va albergar un cinema durant diversos anys que va acabar per desaparéixer com en tants altres pobles per a cedir el lloc a les multisales. Aquest xicotet festival pretén reactivar la cultura des de la perifèria, reivindicant tot el potencial ecològic i gastronòmic d’aquesta zona de l’interior de la Comunitat Valenciana.
Planes es un poble del Comtat famosa per la seua Barranc de l’Encantà, molt visitat en època estival, així com pel cultiu de cireres, que s’ha vist minvat els últims anys a causa del canvi climàtic i els incendis, igual que en les seues poblacions veïnes. De fet, l’aigua és un dels elements pels quals transiten moltes de les pel·lícules del programa.
El primer dia es projectaran quatre llargmetratges de diferents països i premiats en importants festivals i comptarà amb la presència d’alguns dels seus directors per a entaular un diàleg amb l’audiència.
El segon dia està dedicat als més joves. La sessió se centrarà en un programa de curts relacionats amb el moviment ecològic o reflexions sobre el nostre entorn.
El diumenge també tindran lloc dues activitats culturals. Una per a entretindre als més xicotets amb cançons i riures (però al qual els seus autors recomanen assistir fins als 101 anys d’edat que té Lluis, el veí més longeu del poble), o un taller pràctic per als més joves en el qual manipularan físicament el cinema per a reflexionar sobre el seu origen.