La Universitat d’Alacant es bolca un any més en la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano que es commemora el 8 d’abril. Des del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat i la Càtedra de Cultura Gitana de la UA s’ha dissenyat un ampli programa d’activitats centrat en la formació, la sensibilització i la cultura, que es desenvolupara entre els mesos de març i maig.

Entre els actes convocats amb motiu del 8 d’abril destaquen els tallers que oferiran estudiants gitanos i gitanes de la Universitat d’Alacant en els graus de Sociologia, Educació, Turisme, Relacions Internacionals i en el màster d’Investigació de Ciències de la Salut, del 25 de març al 3 d’abril, amb l’objectiu de donar a conèixer a l’alumnat de la UA la comunitat gitana i la seua cultura, i derrocar estereotips i sensibilitzar sobre la necessitat d’avançar cap a una societat plenament inclusiva i igualitària des del respecte a la diversitat etnicocultural. D’igual manera, la Fundació Secretariat Gitano impartirà el taller de Cultura Gitana «Lliçó Gitana», el dia 11 d’abril a alumnat del grau de Treball Social.

La programació inclou les Jornades de Comunicació Audiovisual «Desenfókalo. La comunitat gitana darrere de les càmares. Etnografia fotogràfica gitana», organitzades per l’Associació Juvenil La Fragua, els dies 1 i 3 d’abril a la sala audiovisuals del MUA, que inclou el Concurs de Fotografia «Click, Cáptalo».

El 5 d’abril al Paranimf de la UA «La Trova Gitana» protagonitzarà un espectacle de cante i ball amb marcat contingut social i el 23 d’abril l’Associació Arakerando de Dones Gitanes representarà l’obra de teatre, Memorias de una Gitana, a les 19.30 h, a la sala graus de la Facultat d’Educació.

Des de la Càtedra de Cultura Gitana es col·labora a més en la Jornada de Salut sobre la Comunitat Gitana els dies 29 i 30 d’abril al Centre de Serveis Socials d’Almoradí, i la Jornada de Presentació de Resultats sobre Competències Interculturals i Població Gitana en l’Àmbit Sociosanitari el 27 de maig a la UA.

La programació inclou altres activitats, com la presentació del llibre Cuando callan las estrellas, el passat 11 de març, a càrrec de l’autora, l’escriptora Sally Cortés o l’exposició bibliogràfica sobre el Poble Gitano que es podrà visitar a la Biblioteca de la UA del 8 d’abril al 31 de maig.

A més, en l’àmbit de la investigació destaquen les diferents convocatòries de premis de treballs de final de grau i màster sobre cultura gitana o la convocatòria de finançament de projectes sobre el Poble Gitano.

La Càtedra de Cultura Gitana està col·laborant amb els projectes “Formación y concienciación sobre delitos de odio con población gitana”, liderat per l’Associació de Juristes Gitanos de la UA i Tras las huellas de las mujeres gitanas” liderat per l’Associació de Dones Gitanes d’Euskadi (AMUGE).

El programa compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana i amb la participació de les entitats gitanes: Associació Arakerando de Dones Gitanes, Associació Juvenil la Fragua, Associació de Juristes Gitanos, Federació d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), i Fundació Secretariat Gitano.