Aquest dijous, dia 1 de desembre, en el Museu Valencià del Joguet d’Ibi es va presentar la publicació “Història de les empreses jogueteres d’Ibi”, amb textos de José Pascual Sellés i Mª José Martínez Tribaldos, edita Àrea oberta, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ibi.
Aquest llibre és una versió corregida i augmentada del catàleg de l’exposició que es va realitzar en el Museu Valencià del Joguet d’Ibi l’any 2005 amb motiu de l’I Centenari del primer joguet dissenyat i fabricat a Ibi per la signatura pionera La Sense Rival Payá Hnos.
Aquesta obra prové d’un catàleg original introbable hui dia i conté una relació de totes les empreses jogueteres, any de creació i els seus fundadors, organitzada per etapes: des de l’origen fins a la Guerra Civil, la Guerra Civil, la postguerra, el desenvolupisme expansiu dels anys 50 i 60 per a acabar amb l’època de declinar que comença en 1973 amb la crisi del petroli i els seus derivats plàstics que eren la matèria de fabricació del joguet en aqueixos anys 70.
El text continua sent el d’aquell catàleg redactat per José Pascual Sellés, recentment mort, i María José Martínez Tribaldos. S’han corregit dades incorrectes de la primera edició i s’ha actualitzat la informació del sector jogueter iberut en aquests últims 17 anys. Una obra imprescindible per a conéixer millor la història d’Ibi.