El Museu d’Aguas de Alicante ha acollit hui la presentació del primer festival de narració oral “Contes de Vida i Mort”, que tindrà lloc en els Pous de Garrigós, situats en les seues instal·lacions en la plaça del Pont d’Alacant, el pròxim dia 31 d’octubre i en commemoració del Dia dels Fidels Difunts. La roda de premsa ha comptat amb la participació de Raquel López, presidenta de l’Associació Paraules i Contes, i Narradora Oral; i de Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Aigües d’Alacant.
Aquest projecte, que ha sigut seleccionat en la Convocatòria de Projectes Culturals 2022 realitzada per la Regidoria de Cultura, organitzat per l’Associació Paraules i Contes, i dirigit per Raquel López, ha comptat també amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant, Aigües d’Alacant i l’IES Figueras Pacheco. Gràcies al treball conjunt d’aquestes organitzacions, la commemoració de la nit en el Dia dels Fidels Difunts es converteix en una celebració especial, per a la qual “Contes de Vida i Mort” vol conjuminar tres elements a la  ciutat d’Alacant: un lloc, els Pous de Garrigós, sistema d’aljubs del SXIX i un espai la ubicació del qual i especial acústica el converteixen en un lloc carregat de simbolisme per a tota mena de manifestacions artístiques; una tradició, celebració d’aquesta nit en el Dia dels Fidels Difunts; i un art, el de la narració oral d’històries de por.


En paraules dels seus organitzadors, “acudir al primer festival de narració oral Contes de Vida i Mort´ és preparar-se per al gaudi, preparar-se per a participar d'un art que sempre ha acompanyat a l'ésser humà allí on ha anat. Cinc veus, cadascuna amb la seua mirada, el seu accent, la seua manera de narrar, la seua manera d'acompanyar al conte i als protagonistes, cadascuna amb el seu univers contista per compartir”. Per a això, aquesta primera edició del festival constarà d'una conferència inaugural i diverses funcions programades, els detalls de les quals poden consultar-se en la pàgina web https://cuentosdevidaymuerte.com/, amb entrada lliure fins a completar l'aforament. En relació amb el Museu d'Aguas de Alicante com a espai cultural, segons ha declarat Sanz, “amb les manifestacions artístiques que aquest espai museístic alberga, conjuminem tradició i avantguarda; en aquest cas, fem un homenatge a la tradició de mà de la narració oral i del culte als difunts, tot això en aquest recomanable esdevenimentContes de Vida i Mort´. Més enllà del seu objectiu de conscienciació mediambiental, el Museu s'ha convertit en un espai de referència per a acollir projectes oberts a tota la ciutadania que organitzem gràcies a la col·laboració amb altres institucions. `Contes de Vida i Mort´ se suma a altres iniciatives culturals, com el Cicle d'Art i Medi ambient, l'exhibició d'obres de VideoArt Festival o del recent Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Alacant, FITCA, amb els quals ens hem implicat recentment”.
Programa “Contes de Vida i Mort”
Recollida d’entrades, en els Pous de Garrigós (31 d’octubre, a partir de les 17 hores).
Conferència


17.00 h: Antonio Rodríguez Almodóvar
La por a la mort i la mort de la por en els contes orals
Espectacles públic famili


18.30 h: Raquel López i Boniface Ofogo  Contes de vida i mort (funció col·lectiva)
19.30 h: Inés Bengoa i José Manuel Garzón
  Cuentos de vida i mort (funció col·lectiva)
Espectacles públic adult
22.00 h: José Manuel Garzón i José Galiana (al piano)
   Paraules de Miguel

23.00 h: Inés Bengoa
  Mai ve bé. Històries de mort per a viure millor
00.30 h: Boniface Ofogo
  El bufe dels ancestres
01.30 h: Raquel López
  Cuentos de la llum apagada
www.cuentosdevidaymuerte.com
www.aguasdealicante.es