L’acrònim de COVID-19 s’ha fet habitual en el nostre llenguatge diari, quan mesos arrere va ser un desconegut, ara a força de les seues terribles conseqüències som part de la història que hui s’escriu. Amb aquest marc, el periodista José María Sánchez Lázaro qui ha estat enfront de les notícies d’actualitat presenta el seu llibre en format de bitàcola sobre els esdeveniments ocorreguts a Espanya en La màscara del coronavirus publicat per Edicions Dotze Calles.

“El llibre és un tribut a les persones mortes als hospitals, en les residències d’ancians i en els domicilis particulars i també és un reconeixement a la gran labor dels quals anomene el ‘exèrcit’ de sanitaris que va lluitar contra la pandèmia”, destaca l’autor.

La màscara del coronavirus narra des que es va tindre constància oficial dels primers morts per coronavirus al gener de 2020 a la Xina, els primers casos a Espanya, l’anunci de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a nova pandèmia, l’increment de l’emergència sanitària, la defunció de milers de persones al país, fins a la sisena i última pròrroga de l’Estat d’Alarma i quan les comunitats autònomes van començar a recuperar la nova normalitat després de passar per les fases de desescalada.

En La màscara del coronavirus també es relata l’impacte econòmic a Espanya, la importantancia del comerç online, el teletreball i les reunions telemàtiques. A més de l’arribada dels nous hàbits per a evitar el temut rebrot.

José María Sánchez Lázaro va ser la primera persona a donar la notícia en la ràdio espanyola, Radi 5, de la confirmació per part del govern xinés dels primers quatre morts per la malaltia a la ciutat de Wuhan.

L’escriptor ha sentit la necessitat d’escriure aquesta obra, perquè li ha tocat molt de prop, ja que viu a Leganés, una de les ciutats més castigades a Espanya per la pandèmia; amb 190.000 habitants on s’han comptabilitzat més de 3 mil contagis i 600 morts. També ha experimentat en primera persona treballant en actiu durant el confinament com a servei públic escencial en el sector audiovisual.

José María Sánchez Lázaro

José María Sánchez Lázaro

Chema Lázaro exerceix el periodisme des de fa trenta anys. Va començar després de llicenciar-se en la Universitat

Complutense de Madrid. Actualment exerceix la seua labor com a redactor dels butlletins informatius de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE). Gran part de la seua carrera ha exercit com a cronista i reporter d’informació local. Ha sigut director del periòdic Leganés Informació, ciutat on ha exercit la majoria dels seus anys la profesion del periodisme, redactor de Zona Sud de Madrid i col·laborador del Cap del Carrer. Durant la seua dilatada carrera ha col·laborat per a suplements de diversos periòdics nacionals com El Mundo, Diari 16 o JA. En l’àmbit literari ha sigut coautor, al costat de Juan Alonso Resalt, de tres llibres sobre Leganés: “Personatges i llegendes de Leganés”, “San Nicasio, un patró per a Leganés” i “Ciutats germanades amb Leganés”.

Edicions Doce Calles editorial amb trenta anys dedicats a la publicació de llibres de referència i investigació sobre la memòria històrica del patrimoni científic i social espanyol i iberoamericà.