Torna la sarsuela i ho fa amb la Companyia Lírica Amadeo Vives que ens presenta un doble programa del denominat “gènere xic”: «La Verbena de la Paloma” del mestre Tomás Bretón i “La Revoltosa” del nostre insigne compositor Ruperto Chapí. En aquesta funció participa l’Orquestra Simfònica del Teatre Chapí i col·labora la Companyia de Ballet d’Antonio Márquez. La cita: dissabte 5 de novembre a les 19’30 h.
LA VERBENA DE LA PALOMA.
També coneguda pel subtítol de l’apotecari i les chulapas i gelosia mal reprimida, aquest sainet líric en un acte, es va estrenar en el Teatre Apol·lo de Madrid al febrer de 1894. El llibret és obra de Ricard de la Vega i la música va ser composta per Tomás Bretón.
En l’obra apareixen personatges entranyables i molt recordats pels seguidors del gènere, com són l’apotecari Don Hilarión, el seu amic Sebastián o la tia Antonia. Completen l’elenc les chulapas, el seré, els guàrdies i el taverner, personatges típics del Madrid més castís del segle XIX.
LA REVOLTOSA
La segona part del programa presenta un dels més populars sainets lírics del mestre Chapí. El llibret va ser escrit per José López Silva i Carlos Fernández Shaw i es va representar per primera vegada sota la direcció del propi Ruperto Chapí el 25 de novembre de 1897, també en el Teatre Apol·lo de Madrid. Per tant enguany es compleix el 125 aniversari de la seua estrena.
Destaca en aquesta sarsuela en un acte el seu preludi, que ja va creant una partitura en la qual el culte i el popular es donen la mà i que va aconseguir de seguida el reconeixement del públic i la crítica de la seua època.
Totes dues sarsueles són considerades dues peces fonamentals de la lírica en general i del gènere xic en particular, perquè en ambdues s’aprecia el mestratge del llibret i de la seua música.
LA VERBENA DE LA PALOMA de Tomás Bretón
LA REVOLTOSA de Ruperto Chapí
COMPANYIA LÍRICA AMADEO VIVES.
BALLARINS DE LA COMPANYIA D’ANTONIO MÁRQUEZ I ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL TEATRE CHAPÍ.

TEATRE CHAPÍ de Villena
Dissabte 5 de novembre 2022. 19’30 h.
Entrades: de 25 € a 15 €. (Preus reduïts per a Majors de 65 anys i Menors de 30 anys: 12 € (sol amfiteatre).