Després d’un any de la posada en marxa de ProTea (Plataforma de Professionals del Teatre d’Alacant), fa balanç de la seua activitat, planteja els seus objectius a curt i llarg termini, i presenta les novetats per a aquest segon exercici, com és el seu ‘Catàleg de professionals de la província’ i el seu ‘Catàleg d’espectacles’ disponibles a través de la nova web.

ProTea va nàixer de la necessitat d’unir forces, esforços, experiències dels professionals de la província d’Alacant, amb l’objectiu de crear una comunitat en la qual els professionals puguen estar en contacte i analitzar conjuntament els punts forts i les mancances del nostre sector i, així, poder desenvolupar estratègies per a reforçar allò que funciona. I per a trobar vies per a esmenar les mancances que es perceben.

La presentació oficial de la plataforma estava prevista al març de 2020, però es va vore suspesa a causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. Malgrat això, ProTea no va abandonar el seu objectiu i ha continuat treballant durant tots aquests mesos per a posar al sector professional del teatre en el lloc que es mereix.

Roo Castillo, actriu i presidenta de ProTea, ha expressat que: “Ha sigut un any molt complicat per a la professió, en el qual des de ProTea hem treballat des d’una posició molt complicada però amb la mateixa il·lusió amb la qual afrontem els nostres projectes artístics” i afig “Encara que el balanç és molt positiu, esperem que els pròxims mesos puguem créixer, augmentar la diversitat de professionals que hui dia composen la nostra plataforma, servir de punt de trobada, d’anàlisi, de crítica i autocrítica, i de difusió. Que puguem continuar trobant estratègies per a enfortir el teixit professional de la nostra província, el qual sovint ha quedat invisibilitzat i que, en resum, és molt més gran i estable del que sembla”.

Per la seua banda, Iván Jiménez, director i vicepresident de ProTea, ha apuntat que: “Quan ProTea va començar a gestar-se no podíem imaginar tot el que venia, i quan va esclatar la pandèmia, lluny de rendir-nos, ens vam refermar en la idea que una associació d’aquestes característiques és imprescindible perquè la professió puga sobreviure a una desgràcia com la que hem viscut”.

Al març de 2020 es va constituir la Mesa de Professionals de les AAEE de la província d’Alacant, composada per representants territorials de les diverses associacions de professionals de les AAEE del País Valencià (concretament: AVETID, ADVAEM, Comité Escèniques, APDCV, AVED, APCCV i Gestió cultural), de la qual Protea n’és la portaveu.

Gràcies a aquesta acció es va aconseguir establir diàleg amb les diferents administracions públiques, per a poder transmetre la situació del sector i buscar solucions conjuntes.

Així, van nàixer iniciatives com el Festival de AAEE professionals de la Diputació d’Alacant.

Es van establir converses també amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, i amb altres ajuntaments de la província.

Un dels objectius principals de ProTea és mantindre un diàleg permanent i fluid amb aquelles administracions públiques que estan al càrrec de la Cultura de la nostra província.

S’han presentat de manera conjunta, amb la Taula de Treball, diversos projectes de circuits, centres de producció o campanyes escolars a les diferents administracions. De la mateixa manera que s’ha manifestat la necessitat de comptar amb espais de creació, residències, etc.

Catàleg d’espectacles

Protea ha dissenyat en el seu primer exercici un ‘Catàleg d’espectacles’ que recull les produccions de teatre professional de les associades i associats que, hui dia, ja està en mans de tots els programadors i gestors culturals de la província amb l’objectiu de difondre l’activitat dels professionals i facilitar a les persones encarregades de la programació l’accés a espectacles de proximitat.

Directori de professionals del teatre

La nova web de ProTea compta també amb un ‘Directori de professionals del teatre’, que permet filtrar el contingut per sectors i trobar als diferents professionals que treballen des de la nostra província. Aquesta ferramenta afavorirà les sinergies entre companyies alacantines que, sovint, es veuen obligades a buscar professionals en altres territoris.

Protea compta en l’actualitat amb quasi 40 sòcies i socis de les diferents comarques de la nostra província.

Nous reptes

ProTea mantindrà un diàleg fluid amb les institucions, atendrà les demandes i manques del sector i esmenarà aquelles que es troben al seu abast.

Un altre dels propòsits que abordarà la Plataforma és l’organització de ‘Jornades de formació’ per a professionals i per a aquells en via de professionalització.

A més, continuarà donant suport a la promoció del treball dels associats a través dels seus canals de comunicació: web, xarxes socials, grup de difusió, newsletter.

web: http://protealacant.org/