Mark Leyner és un escriptor estatunidenc nascut a Jersey City en 1956 al qual vaig conéixer quan vaig llegir el seu llibre de relats El meu cosí, el meu gastroenterólogo. Es tracta d’una rara avis durament criticada pel nostre adorat David Foster Wallace en l’assaig E unibus pluram inclòs en el seu llibre Una cosa suposadament divertida que mai tornaré a fer.

La idea de veure algun dels relats de Leyner en un escenari m’atrau. Però va resultar que el material de Leyner es va retorçar fins a fer-se indomable. La màgia que es percebia xocava contra la retina dels actors i de qualsevol a qui vaig suggerir llegir els seus textos.

Et sents obligat a explicar com jo mateix afrontava la lectura d’un text “estrany”, “modern”, “avantguardista”.

El Projecte Leyner al qual vosté veurà aquesta vesprada a  Villavieja 6 no és un producte acabat: va ser presentat en una sala de conferències sota el nom d’Aproximació a Mark Leyner en el Festival d’Art Contemporani FIC; i com Leyner sobre un escenari en el Festival Escènica de la Seu Universitària d’Alacant. Diferents espais, diferents posades en escena, diferents textos.

Hui també serà diferent. La cerca constant de comunicació amb el públic ens obliga a això. Transmetre no sols per què ens agrada un autor, sinó també per què no ens agrada. Transmetre els nostres esforços, les nostres estratègies, el nostre sofriment per a explicar no un llibre o un estil, per a explicar-nos a nosaltres mateixos. I com tot esforç intel·lectual tot acaba en comèdia.

Si Mark Leyner és, com proclama, el millor escriptor còmic d’Amèrica, nosaltres som els pitjors artistes còmics d’Alacant.

Algunes pistes per si algú de vostés pren les coses de debò i pretén obtindre informació sobre el que presenciarà:

-Mark Leyner és coetani d’escriptors com Foster Wallace, Thomas Pinchon, Don DeLillo, Brenton Ellis, Conrad McCarthy o J. Franzen.

La trajectòria de IMAC teatre, o com s’haja denominat anteriorment, passa pel muntatge de textos propis, així com uns altres de Samuel Beckett, Bertolt Brecht, Stanislav Witkievicz, Lorca, Borges, Rodrigo García, Ortiz de Gondra, Angélica Lidell o Fulgencio M. Lax.

Villavieja6, Alacant. 13 d’octubre de 2019. 20.30 h