En el debat recent al Senat dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021, de nou els partits del Govern i assimilats ( PSOE-UP, ERC-Bildu I PNB), entre altres van votar en contra de qualsevol esmena que exigia inversions o actuacions en el territori valencià.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha volgut remarcar entre elles,  el rebuig a la digitalització i posterior devaluació al Govern autonòmic del “l’Arxiu del Regne de València (ARV)”,  un arxiu de vital importància per a conèixer la història del regne de valència, en mans de l’administració central de manera il·legítima i on es troba a faltar una major implicació.

Aquesta esmena, va comptar amb els vots en contra de PSOE, PP, Ciutadans, En Comú Podem, ERC-EH Bildu i PNB, l’abstenció  de Junts per Cat i el vot a favor, a més de Compromís, de Más Madrid, Més per Mallorca, Adelante Andalucía, Geroa Bai, Teruel Existe i Coalició Canària.

Els fons de l’Arxiu del Regne de València, van ser arrabassats per Felip V a la institucions valencianes, i en l’actualitat sosl es permet   que la Generalitat gestione els mateixos, sense ajudes econòmiques per a tal fi; per això Compromís ve exigint el retorn de la titularitat, acompanyada d’inversions per a digitalitzar-lo, mentre el Govern es nega argüint que correspon a la Generalitat dur a terme aquesta procés de digitalització´´o,  això després d’haver invertit l’Estat per exemple, milers d’euros a finançar la digitalització segrestada per la Fundació Francisco Franco.

Mulet ha afirmat que aquesta negativa reiterada és un insult directe al poble valencià, legitimant el colp que va suposar l’abolició del seu govern, el seu dret, i la persecució política radical contra la llengua, cultura i costums del poble valencià. Els arxius, com l’autogovern, van ser arrabassats, robats, sostrets, com es vulga dir, pel primer borbó; eixa és la realitat històrica del XVIII, i el sistema administratiu actual, fruit d’una ratificació democràtica per part de la majoria del poble espanyol no legitima les massacres, excessos, els robatoris, com ho va ser el de l’Arxiu, per part del primer membre de l’estirp antivalenciana que han sigut els borbons.

Aquest arxiu conté  documentació des del segle XIII, va ser  Alfons el Magnànim qui el crea en 1419, arreplegant la documentació prèvia existent en el mateix Palau de Reial de València, va ser titularitat de l’autogovern valencià fins a ser arrabassat en 1707 pels Borbons, i compten amb la registres i cartes reals originals de la Real Cancelleria fins a (1  680 llibres i  3400 Cartes Reials originals, des de Jauime II a Carles IV. L’arxiu del Maestre Racional, creat en 1419 amb 12 610 llibres d’entre 1355 i 1707 i  54 023 pergamins de 1302  i 1707.

Una altra documentació són els 589 llibres i 160 527 expedients, de matèria judicial, d’entre 1349 i 1835 de la Reial Audiència , els 4901 llibres d’entre 1346 a 1707 de Governació , 1964 llibres i 19740 expedients de la Bailia General i Intendència.  Els 5023 llibres de la Generalitat entre 1403 A 1718,  els 6401 llibres i 338 lligalls de Justícies de València d’entre 1279 i 1848.

També contenen 4270 llibres, 2536 caixes i 3061 pergamins, datats entre 1245 i 1851 del Clergat.  Procedents de convents i parròquies del País Valencià. I milers i milers de llibres, i documents històrics des del naixement del Regne de València fins a la nostra història més recent referides a registres notarials, Comptadoria d’hipoteques , Corredors de comerç, Administració Central Delegada, Audiència Territorial de València. Jutjats de València, Magistratures de Treball.

Per al parlamentari de Compromís “si aquest arxiu va ser robat de manera il·legítima per part del primer Borbó, ha de retornar-se la seua titularitat plena a l’autogovern valencià, no té sentit que forme part de la titularitat d’un administració central que destina zero euros al seu manteniment, és la Generalitat qui ha de fer-se càrrec, avui dia , del seu manteniment, és a dir, mantenir un patrimoni propi que formalment és d’un altre aconseguit com a botí  de guerra. El primer borbón ja va demostrar com d’amics dels aliè era aquesta família, els seus predecessors no ha deixat de practicar el lladronici sota la corona. Ara més que mai, cal exigir restituir al poble valencià del seu propi arxiu, prèvia inversió de l’Estat per tot l’oblit inversor que ha mantingut durant tots aquests segles, PSOE-UP, PP, PNB i ERC segurament no permetrien una situació semblant al País Basc o Catalunya, aquests partits han vingut tractant a una CCAA de primera i a unes altres, com la valenciana, malgrat ser un regne històric de primera magnitud, com una CCAA de tercera”
Mulet ha reiterat que es continuarà exigint aquesta cessió des del Senat, malgrat la negativa dels Governs de PP i PSOE-UP als quals se’ls ha exigit.