La col·lecció bibliogràfica Gastronomia de la Universitat d’Alacant es trasllada aquest dilluns 25 al MARQ. Juan Mora, vicerector d’Investigació de la UA, acompanyat de Moisés Martínez, autor del llibre La alcachofa, de la huerta a la mesa. Recetas de Moisés Martínez y estudios sobre el paisaje, el cultivo y sus valores nutricionales, i Aránzazu Valdés García, professora en el Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la UA, presentaran la col·lecció, que edita Publicacions de la Universitat d’Alacant. Serà a les 19.30 hores en el MARQ, dins del festival de cinema Gastrocinema Alacant 2021.

Gastronomia agrupa publicacions diverses de l’àmbit de la gastronomia i dels estudis de la UA que hi estan relacionats. Heterogènia en els continguts, des que es va crear el 2015 ha arreplegat des de llibres de receptes a l’edició anotada de llibres o publicacions antigues, o monografies d’investigació sobre algun aspecte de la gastronomia. Fins avui compta amb sis llibres:  Guía culinaria para aprovechar mejor el pescado de nuestras costas. Composición y cocción del pescado y su uso sostenibleLa alcachofa, de la huerta a la mesa. Recetas de Moisés Martínez y estudios sobre el paisaje, el cultivo y sus valores nutricionalesCuina i cultura del gust al País Valencià. El patrimoni culinariGastronomía alicantinaFundamentos científicos de la heladería,i Comer saludablemente.

Guía culinaria para aprovechar mejor el pescado de nuestras costas. Composición y cocción del pescado y su uso sostenible estudia la composició, les propietats i els usos culinaris del peix. Compta per a fer-ho amb aportacions de deu experts més la participació del xef David Ariza.

La alcachofa, de la huerta a la mesa. Recetas de Moisés Martínez y estudios sobre el paisaje, el cultivo y sus valores nutricionales es distancia del tradicional llibre de receptes. S’hi s’aborden els aspectes agronòmics del territori, el cultiu, la manipulació i una part específica científica dedicada a divulgació. El disseny de la portada és obra de l’artista internacional Daniel García Andújar, natural d’Almoradí.

Cuina i cultura del gust al País Valencià El patrimoni culinari fa un recorregut per la cultura culinària i gastronòmica valenciana des de l’actualitat, però tenint molt present la nostra tradició secular i, molt especialment, el context gastronòmic mediterrani. Aquest és un llibre per a llegir, però també per a cuinar.

Gastronomía alicantina, recopila els treballs de José Guardiola Ortiz (1872-1946) i és, a més, un volum reivindicatiu de la seua figura i la seua trajectòria com a gastrònom i folklorista, pel seu paper com a recuperador i difusor del patrimoni culinari tradicional d’Alacant i l’interès que pot tenir per a promoure hàbits alimentaris saludables.

En Fundamentos científicos de la heladería es fa per primera vegada una aportació des de la química a la gelateria. Dels editors Juan Mora Pascual i Salvador Enrique Maestre Pérez, és un dels llibres més venuts per Publicacions UA. Els seus editors, investigadors i professors en Química Analítica Mora i en Ciència i Anàlisi d’Aliments Maestre, compendien en aquest volum tota l’experiència acumulada per l’equip de professors que participa en el Curs d’Expert en Elaboració Artesanal de Gelats per la UA.

Comer saludablemente és el llibre basat en les transcripcions de les participacions radiofòniques fetes en Radio 5 per Consuelo López Nomdedeu. La monografia pretén ser una guia pràctica; és un manual que permet ensenyar el lector a «comunicar» temes científics a través de la ràdio.