El Congrés 775 aniversari de la frontera entre els regnes de València i Murcia va posar el seu fermall d’or el diumenge amb la visita al Castell de la Talaia en la qual l’Alcalde i la directora del Museu Arqueològic van actuar com a amfitrions del grup.

El congrés d’història sobre el 775 aniversari de la frontera entre els regnes de València i Murcia celebrat a cavall entre Almansa, Elda, Camp de Mirra i Villena va tindre la seua clausura final amb una visita al Castell de la Talaia. En ella l’Alcalde va donar la benvinguda al grup de congressistes en el Centre de Recepció de Visitants abans que la directora del Museu Arqueològic, José María Soler realitzara una visita guiada per la fortalesa.

El congrés commemora els 775 anys (1244-2019) de l’origen de l’estat dels Manuel el qual va delimitar les fronteres entre els regnes de València i Murcia. S’han inscrit 191 persones de 28 localitats i durant tot el cap de setmana s’han defensat 18 comunicacions amb les quals s’han aclarit alguns dels decisius canvis produïts a partir del segon terç del segle XIII. En ell es va dur a terme la conquesta i ocupació cristiana de les poblacions islàmiques del nord del Regne de Múrcia.

L’Alcalde de Villena, Francisco Javier Esquembre ha agraït públicament el treball i esforç de l’organització d’aquest congrés històric. “Ha sigut molt impressionant veure com la història importa tant i com el nostre terme continua estant en el centre de tot el nostre territori”, ha assenyalat l’Alcalde. “La visita al Castell va ser impressionant per comprovar quanta gent el visitava”.

Aquest important congrés ha comptat amb nombroses entitats públiques, però també amb institucions acadèmiques com les universitats d’Alacant, Castella-la Manxa, Murcia i València. Al costat del congrés s’ha generat una exposició itinerant centrada en el pas de la societat andalusina a la cristiana a mitjan segle XIII, en el que va ser el territori de la família Manuel.