La Fundació Frax (l’Alfàs del Pi, Alacant), ha rebut un total de quatre treballs de recerca per a optar a la segona edició del Premi ‘José Miguel Iribas’ al coneixement turístic, convocat a fi de reconéixer treballs i estudis que posen en valor els aspectes positius del turisme en l’economia, la riquesa, la creació de llocs de treball, la cultura, el medi ambient i, en general, en la societat.

Com a homenatge al sociòleg i urbanista José Miguel Iribas Sánchez, mort en 2015, la Fundació que presideix Matías Pérez Such va convocar aquesta segona edició, la fallada de la qual es donarà a conéixer pròximament, una vegada que els integrants del jurat qualifiquen els treballs.

Aqueix jurat està integrat per Fernando Vera Rebollo, catedràtic de la Universitat d’Alacant; Chelo Arguelles Álvarez, arquitecte; Mariano López, director de la revista “Viatjar”, del Grup Premsa Ibèrica; Ana Larrañaga, experta en Turisme i directora de Negoci Firal de IFEMA; l’hoteler Pere Joan Devesa; l’arquitecta Carla Ferrer; Ricardo Llácer Bueno, arquitecte; la sociòloga Sandra Gaviria; Nuria Montes, secretària general de HOSBEC; Emilio Soler, escriptor i historiador, i Matías Pérez Such, que exerceix de president.

“Imatge de la Comunitat Valenciana a través de les opinions dels seus visitants”, Actitud del ciutadà alacantí cap al turisme i la seua relació amb la cultura de la ciutat”, “Turisme comunitari en el Departament de Vaupés: la construcció d’una experiència amb respecte, enteniment i de pau”, i “Estratègies de l’economia circular en el sector turístic”, són els títols de les investigacions presentades, l’autoria de les quals es desconeixerà fins que, una vegada valorats pel jurat, el notari de Benidorm òbriga les pliques.

JOSÉ MIGUEL IRIBAS

El premi es va convocar en 2017 com a homenatge al sociòleg i urbanista José Miguel Iribas Sánchez (Guipúscoa, 1950-València 2015), un dels millors sociòlegs espanyols especialitzat en diagnòstic territorial, urbanístic i turístic. Com a integrant de l’equip guanyador de la Beca March sobre urbanisme i arquitectura per a 1972-1973, va realitzar els primers estudis urbans relacionats amb les noves ciutats turístiques espanyoles. Va ser durant set anys Cap d’Estudis de l’Ajuntament de Benidorm.