Els Pous de Garrigós, situats a l’interior del Museu d’Aguas de Alicante, han acollit la commemoració del 15é aniversari d’aquest espai, a més de la presentació de la seua nova imatge de marca. En l’acte ha participat Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Externes de la companyia, qui ha fet un recorregut per les principals fites en l’evolució del Museu; a continuació, s’ha presentat el nou logotip del museu, una nova imatge alineada amb l’estrenada per Aguas de Alicante en 2023; amb un format lúdic i interactiu i dirigit per l’artista Mag Dálux, la imatge del museu i la filosofia que aquesta recull s’han “revelat” als assistents en un espectacle de màgia. L’esdeveniment s’ha tancat amb l’exhibició d’un audiovisual resum de l’activitat del Museu en aquests anys.
Segons ha declarat Martín Sanz, “el Museo de Aguas de Alicante és un espai que ha anat evolucionant des del seu origen, adaptant-se a noves oportunitats que hem anat detectant en l’entorn. Aquests anys han posat de manifest que es tracta d’un cas d’èxit de col·laboració públic-privada entre l’Ajuntament d’Alacant i l’empresa gestora del cicle integral de l’aigua, una aposta per acostar a la ciutadania i als qui ens visiten la importància que té la cura de l’aigua. Al costat d’això, les aliances ens han permés dotar-ho a més d’un vessant cultural cada vegada més rellevant. Aquesta evolució i diversificació d’objectius al llarg d’aquests anys ens ha portat a més a plantejar ara un nou desenvolupament per a la seua imatge de marca”.
Així, el canvi d’imatge del museu va en línia amb la presentada l’any passat 2023 en el 125é aniversari d’Aigües d’Alacant i la filosofia que recull en els conceptes d’Eficiència (en la gestió i utilització dels recursos), Medi ambient (la seua cura i respecte, així com el foment de la sostenibilitat) i Persones (eix central de l’activitat de la companyia). En aquesta ocasió, la nova marca del museu plasma a més la idea de la forma en què l’aigua discorre en cascada en els Pous de Garrigós, sistema d’aljubs que alberga el museu, excavats en la roca, i amb una capacitat total de 807.000 litres de per a recollida d’aigües pluvials.
Algunes fites en la història del Museu d’Aigües d’Alacant
El 5 de febrer de 2009, amb motiu de la celebració del 110é aniversari de la constitució d’Aguas de Alicante, es va inaugurar el Museu d’Aguas de Alicante en unes instal·lacions de l’Ajuntament que des d’eixa data gestiona l’empresa mixta. Va nàixer, en primer lloc, amb un objectiu definit d’educació ambiental ciutadana entorn del recurs hídric i el seu pes a la ciutat, i la seua història, repartint el seu contingut en les tres plantes que el formen. En el seu interior, a més, els Pous de Garrigós mostren al visitant com era un sistema d’aljubs en altres èpoques. D’accés gratuït, més de 230.000 persones han recorregut les seues plantes al llarg de tots aquests anys i en els diferents tipus de visites oferits, bé a través de l’entrada lliure per a recórrer els seus espais a gust del visitant (ciutadania d’Alacant, turistes procedents de tot arreu d’Espanya i, amb l’actual arribada de creuers, turistes procedents de tot el món); bé a través de la cita prèvia per a grups en la pàgina web de l’empresa (www.aguasdealicante.es/museo-del-agua), modalitat en la qual cada dia recorren les seues plantes desenes d’estudiants, associacions… acompanyats de monitors d’educació mediambiental.
Transcorreguts diversos anys des de la seua obertura, aquest museu ha anat escometent adaptacions de contingut gradualment, orientant-se cap a la seua digitalització. En aquesta línia està previst continuar amb l’adaptació digital de tot el que es mostra en ell, incloent cada vegada més contingut vinculat a l’experimentació en primera persona per part del visitant.
Al costat dels seus objectius inicials d’educació ambiental, el Museu d’Aguas de Alicante va anar incorporant-se de manera gradual a l’oferta cultural d’Alacant, com a espai per a col·laborar amb esdeveniments impulsats per diferents institucions i organitzacions, així, per exemple, com a subseu del FITCA (Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant). En els últims anys, a més, el Museu d’Aigües d’Alacant ofereix una Agenda Cultural pròpia i oberta a tota la ciutadania que s’estén al llarg de tot l’any i amb tota mena de manifestacions artístiques, des de fotografia, pintura, projeccions de cinema, tertúlies literàries, concerts dels estils musicals més variats o representacions teatrals, que han contribuït a situar a aquest espai en el mapa cultural de la ciutat d’Alacant.
Cicle d’Art i Medi ambient
Un punt i seguit en la faceta cultural del Museu d’Aguas de Alicante va ser el llançament del Cicle d’Art i Medi ambient, la seua aposta més forta cada any des de 2019. “Fragilitats” va ser el títol del “I Cicle d’Art i Medi ambient”, una innovadora proposta amb l’exhibició d’obres escultòriques dels artistes José Ángel Uberuaga (UBE) i Rafael Maestro, a més d’un cicle de ponències científiques. Amb el nom de “Hipogea. El buit interior”, li va seguir en “II Cicle d’Art i Medi ambient”, amb l’obra d’Aurelio Ayela, un projecte “site specific art” o obra concebuda des del seu inici per a l’espai dels “Pous de Garrigós”. A continuació, l’exhibició d’art sonor “Hivern a Tabarca” per a la tercera edició, entorn del patrimoni sonor de l’Illa de Tabarca i a càrrec d’Aurora Domínguez Mata. I l’IV Cicle, amb l’exposició fotogràfica “The Caves of Steel”, del fotògraf internacional Manuel Álvarez Diestro i en col·laboració amb el Col·legi Provincial d’Arquitectes d’Alacant.
Des de gener de 2023, el Museu d’Aguas de Alicante compta amb un apartat específic de la seua activitat dins de la programació “Cultura en Barris” de l’Ajuntament d’Alacant i la seua Regidoria de Cultura, com a oferta cultural que engloba totes aquelles activitats que es realitzen en la proximitat de cada barri. Més enllà de la promoció de l’activitat a través dels seus propis canals, el Museu d’Aigües d’Alacant ha entés que també ací la col·laboració és essencial per a arribar a la ciutadania.
Finalment i més enllà de tots aquests objectius el Museu d’Aigües d’Alacant busca l’optimització constant, com a espai sempre a la disposició d’organitzacions i institucions amb les quals el museu comparteix objectius i filosofia, i que poden comptar amb ell com a lloc de treball i posada en comú dels seus projectes i presentacions. Les diferents sales del Museu, així com els Pous de Garrigos, acullen setmanalment reunions, trobades de projectes europeus o gravacions de programes de televisió i ràdio, entre moltes altres activitats. Tot això, ha dotat a l’espai al llarg de quinze anys d’una activitat permanent contribuint des del seu àmbit a la revitalització del Barri antic, a través de les palanques de l’educació ciutadana i la cultura.
Comentarios