Quique Dacosta i el seu sommelier Antonio Navarrete durant la seua ponència “Harmonies de proximitat, harmonies d’història” van presentar una proposta de maridatge dels seus plats amb algunes de les referències de Vins Alacant DOP. Cada dels plats triats partia d’un ingredient principal que va ser el “argument creatiu per a crear el plat”, els productes tradicionals i autèntics de la província.

Per al primer plat, el formatge de tovalló de Callosa d´en Sarrià, Antonio Navarrete va triar el fondillón, “un gran vi del nostre entorn la grandesa del qual es troba en la seua història i textura”. La referència triada va ser el “Fondillón Estigues on estigues” de Cellers Monòver, de 23 anys d’envelliment, “17 graus d’alcohol únic”.

El següent plat va ser el “torró d’ametler”, un plat inspirat per la caiguda de la flor de l’ametler i que naix pensant en la “desestacionalització” d’una elaboració molt alacantina: el torró. Per a maridar aquest plat Antonio Navarrete ha triat el moscatell de barrica “El Carro” de Celler Vinessens, que s’expressa no solament a través de la varietat, sinó a través de la vinya i el sòl. La fusta del moscatell aporta les notes de fruita seca al plat, i crea un joc de sentits al voltant d’aquesta experiència gastronòmica.

El plat de conill va ser la tercera proposta del xef i el seu equip. El conill de muntanya és un producte tradicional de la zona del Pinós. Per a maridar aquest plat s’ha triat el vi negre de monastrell, “Les Fetes fallida” de Cellers Enrique Mendoza, del paratge que dóna motiu a un vi de monastrell secà, “que recorda al mediterrani i aqueixa muntanya que apareix en el plat.”

La quarta proposta va ser les postres, anomenat “Flores Raras”, una exquisida creació on es mesclen sabors com el mango madur de Callosa, el litchi i les flors fresques. Per a acompanyar aquest plat es va triar el vi dolç de la Marina Alta, “Nimi Naturalment Dolç” de Joan de la Casa, que crea sensacions i sintonies extraordinàries amb els components del plat.

Quique Dacosta té una vinculació especial amb els vins de la zona, en convertir-se en l’ambaixador de l’última campanya de promoció de Vins Alacant DOP. El xef sempre ha apostat pels productes locals. Segons Quique Dacosta, sempre hauríem de “aprofitar les oportunitats que se’ns donen per a parlar del nostre, la nostra gastronomia, productes i vins … per a dir que el que està passant ací és extraordinari i amb això es pot construir un discurs prou poderós com per a aconseguir 3 estreles Michelin.”