“Recuento general» és l’obra que conté tots els relats escrits per Mariano Sánchez Soler des dels seus començaments en narrativa curta de ficció i que va presentar aquesta setmana a la Casa Bardín al costat de José Luis Ferris.

El primer data de 1972 i l’últim està datat en 2020. Quaranta-huit anys de distància. Tota una vida conscient dedicat a l’escriptura.

El periodista i escriptor alacantí ha recopilat 49 narracions breus, relats i contes, en el volum Recompte general, editat per l’Institut Gil Albert, un repàs a la trajectòria de l’autor, “tota una vida conscient dedicat a l’escriptura”.

Moltes d’aquestes històries han sigut recuperades de publicacions periòdiques ja inexistents (Terror Fantastic, Nova Dimensió, Tons, Interviú…), de suplements dominicals com a Primera Plana, de llibres col·lectius (quasi sempre publicats per una bona causa) i del volum Històries del viatger metropolità.

Escriptor d’ofici que no té més ofici ni benefici que escriure on es destil·la realment quan ho fa. Convé saber del seu desdoblament, encara que només hi ha un.

Hi ha un Marià poeta i narrador que inclou les seues narracions breus, tot molt pròxim a la seua vida.

Després hi ha un Marià de fora de si mateix, escriptor en la primera línia de foc per a denunciar de tot: corrupció, crim o crònica negra, entre altres.

Un autor que s’explica apareixent la versemblança, que observa la realitat i que té la gràcia d’escriure bé, “sent un notari, diu Ferris en la presentació, de si mateix”.

Un narrador adobat i sentimental de les timbes de la nit que ret homenatge a mestres i autors de la literatura.

Ha estat escrivint tot aquests anys i per la seua professió ha investigat molt.

Quantitativament, tota la seua obra, Mariano la resumeix així:

-49 relats.

-232 poemes.

-8 novel·les.

-15 llibres d’investigació.

-4 llibres sobre Alacant.

-2 manuals de teoria cinematogràfica.

-1 assaig sobre novel·la negra.

-Centenars de reportatges (tot guardat en tres toms).

-4 guions de pel·lícules.

-1 obra teatral.

Mariano Sánchez Soler (Alacant, 1954)

Escriptor, periodista, historiador i professor. Llicenciat en Ciències de la Informació i doctor en Història. Ha exercit el periodisme durant tres dècades i ha desenvolupat una intensa labor literària amb més de quaranta llibres publicats.

Ha rebut el premi Rodolfo Walsh de Literatura de No ficció, el Francisco García Pavón de Narrativa, el de la Crítica Literària Valenciana, el L’H Confidencial de Novel·la Negra i els premis Boira Negra, Castelló Negre i Black Mountain Bossòst pel conjunt de la seua obra.

Novel·les: Carne fresca (1988), Festín de tiburones (1991), Lejos de Orán (2003), La brújula de Ceilán (2007), Para matar (2008), Nuestra propia sangre (2009) y El asesinato de los marqueses de Urbina (2013).

Poemaris: Walking blues (1978), La ciudad flotante (1982), La ciudad sumergida en el mar (1992), Fuera de lugar (2001), Desprendimiento (2015), Lágrimas de sombra (2018) y Para los que brillan con el beso eléctrico (2019).

Assajos: Anatomía del Crimen (2011) y Equipaje ligero (2014); de temática alicantina: Alacant blues (1994), Alacant a sarpades (2003), Alacant suite (2006) y Cuarteto de Alacant (2017). Estudioso del franquismo y la transición española, entre sus obras destacan: Los hijos del 20-N (1993), La transición sangrienta (2010), La familia Franco S.A. (2019) y Los ricos de Franco (2020).