Dilluns passat 30 de març es va celebrar online, per primera vegada, la reunió mensual del grup d’Alacant d’Economia del Bé Comú. Aquest grup fomenta la EBC en el territori (des de l’àmbit local al comunitari) per a generar la transformació social que el model econòmic del bé comú ha de promoure en els processos econòmics, posant a les persones en el centre, sent aquestes l’eix i el motor principal per a l’acció en les empreses, centres educatius, municipis i en tots aquells àmbits que siga necessari posar el focus en el respecte i cura de les persones.
Pretén generar un canvi de cultura política perquè s’oriente al bé comú, fomentant polítiques d’igualtat en diferents vessants i dins d’una proposta vertebradora.
Probablement, abans que passen dues dècades, el model econòmic de la EBC serà referència acadèmica, cultural i social, i hauria d’haver substituït al model econòmic neoclàssic.
Un projecte proposat per Christian Felber, que recull el seu llibre “L’Economia del Bé Comú”. Desenvolupat pel Moviment Internacional per al Foment de l’Economia del Bé Comú, amb seu a Viena, des de Juliol del 2011. Aquest projecte és el nexe d’unió a partir del qual naix un moviment ciutadà que té com a objectiu la difusió i promoció de les idees, mètodes i valors que es propugnen des d’aquest llibre.
En la reunió, entre altres persones, va participar Pilar Rueda Requena que porta bastants anys col·laborant en el projecte i en l’actualitat és la presidenta de l’associació valenciana. Va assenyalar que “el moviment és apartidista sobretot perquè necessita del consens de totes les forces polítiques, però si és polític perquè necessita la transformació del model econòmic”.
Sobre les actuacions de 2020 es va indicar que estaven creant diferents grups en ciutats de la província a més de la seu principal d’Alacant. Els grups locals que s’estan creant es dividiran en àrees de treball en funció de les característiques de les persones participants.
Dos de les accions destacades també són la labor de dinamització a realitzar des del xicotet comerç, així com les Comunitats del Bé Comú en matèria d’habitatge col·laboratiu que es regeixen per un marc de convivència i que responen a les preguntes sobre la dignitat humana o la sostenibilitat per a aconseguir un Balanç EBC que s’aplique en el conjunt de veïns i veïnes.
Hi ha un compromís del treball en l’educació en coordinació amb els Centres de Professors-as perquè això ens ajudarà a construir el futur que dibuixar.
D’altra banda, l’associació valenciana té un pla estratègic per a dos anys d’acord amb els objectius del mil·lenni. L’acció col·lectiva ha de partir de la interiorització prèvia en cadascun de nosaltres per a aconseguir tindre eines que permeten externalitzar-ho.
Participe Fulgencio Tortosa d’Alacant que es va introduir en el moviment en 2013 i va ser coordinador a la província d’Alacant durant una etapa, potenciant la dinàmica de treball amb l’empresa. “Estem en una etapa de recapitulació de cadascun de nosaltres en la vida comuna del planeta, sent més cooperants. Després de la pandèmia sembla ser que la realitat econòmica serà molt dura i crua on caldrà reinventar noves estratègies per a suportar nous projectes, sense sous i amb menys drets, unint-nos més que mai per a prendre força perquè no estem solos d’una forma més cooperativa on els valors de la EBC valen més que mai” va afirmar en la reunió.
Va tindre veu Anque que està en la Junta Directiva a nivell nacional i treballa la cohesió a nivell internacional en l’entitat des de la coordinació. Més enllà de la força de base que és el més important, la veritat que hi ha molts països que s’estan integrant i existeixen experiències interessants. Per exemple, a Àustria van potenciar el balanç personal, enfront d’uns altres. Als països germans hi ha grups de consumidors, esglésies, hospitals per a fer passos cap al Bé Comú.
Mercé Ortiz d’Alacant participant des de 2012 des de la Universitat d’Alacant va plantejar que la EBC és una “concepció de l’economia, però també dels valors de l’humanisme amb unes bondats que es poden quantificar i mesurar, per tant no és fum. Necessitem tindre uns mínims vitals bàsics: alimentació per a tots, protecció del medi ambient, aconseguint una resilencia des del moviment”.
També Rosa Balonga de Biotremol va assenyalar una convocatòria per a l’exportació de la idea del EBC com són les jornades “Reiniciant el sistema” que es realitzaran en el centre cultural Les Cigarreras durant el mes d’octubre.
En el tancament, Josefina, una de les participants, va plantejar que “hi ha un problema que ja que no cal valorar a les persones per la seua productivitat si no pel seu sentit d’utilitat com ocorre en persones que tenen alguna discapacitat”.
Si aquestes interesseu@ a conéixer més afondo com treballa el grup d’Alacant pots contactar en infoalacant@ebccomunitatvalenciana.org
La pròxima reunió online es realitzarà el 28 d’abril a les 20.15. Les persones que desitgen estar integrats en la convocatòria poden fer-ho manant un whatsaap al número 616955281
Esdeveniment Facebook: https://facebook.com/events/s/ebc-alicante-encuentro-on-line/735776273627165/?ti=cl
Comentarios