La directora general de Política Territorial i Paisatge de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rosa Pardo, s’ha reunit amb el president del Consell Regulador de la DOP Alacant, Jose Juan Reus i representants del sector per a tractar la possible protecció del paisatge vitivinícola del Vinalopó.
En els cellers Heretat de Cesilia i després de realitzar un recorregut per les vinyes del Vinalopó per tècnics del seu departament, la directora ha pogut compartir el projecte de zonificació que vol servir per a preservar aquests paratges juntament amb altres zones vitícoles de la Comunitat Valenciana. Així mateix, va acceptar la inclusió del Vinalopó Alt com a paisatge protegit també que la pròpia DO Alacant havia reclamat fa unes setmanes dins d’aquest projecte.

La trobada que va comptar amb representants de Cellers Les Virtuts, MG Wines, Finca Collado, Bocopa, La Zafra, Heretat de Cesilia o la cooperativa de Petrer i la presidenta de la ruta del vi, María Miñano, va servir també per a exposar la preocupació de per la pressió que en algunes zones suposen els projectes de plaques solars i la desprotecció que viuen algunes zones o la complexitat administrativa en la qual es mou aquest assumpte, traslladant a la Conselleria que dirigeix a Arcadi España, el seu desig que aqueixa implantació prioritze els sòls fèrtils i els paisatges productius.
La mobilització social segueix avant amb actuacions a Villena, Salines, Monòver i fins i tot ara mateix a Elda i al sector el preocupa que “la protecció del paisatge no arribe a temps d’impedir alguns projectes a pesar que se suspenga la seua tramitació o la concessió de llicències”, o la “temptació econòmica d’aquestes empreses per a alguns agricultors”. També es va posar de manifest la responsabilitat que tenen els ajuntaments d’aquesta comarca en la gestió de projectes i del seu propi territori que, de moment “no està sent clara ni coordinada” per a una sostenibilitat eficaç i de futur.