La regeneració, conservació i millora de la biodiversitat en les dunes i pinedes de Guardamar del Segura ja és una realitat llargament esperada. Així ho exposa l’alcalde José Luis Sáez després de l’acte de presentació pública del pla d’actuació i rehabilitació dels hàbitats d’interés comunitari en els Lics Dunes de Guardamar i Santa Pola. “L’abandó patit en aquest lloc ja és passat i s’inicia una nova etapa gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i el Govern Valencià”

Una nova etapa, va postil·lar, malgrat que ja havien sigut elaborats tres projectes la finalitat dels quals era la millora de l’estat de conservació de la massa forestal, redactats en els anys 1997, 2003 i 2014 pel Govern Valencià. “Cap va arribar a executar-se realitzant-se només accions puntuals per a mitigar els processos més greus” destaca Sáez.

L’alcalde de Guardamar va estar acompanyat en la presentació pel regidor de Medi Ambient, Silvestre García i pel tècnic de la conselleria, Vicente del Bou, entre altres.

En l’acte es va informar que el concurs de licitació del projecte mediambiental es troba obert i s’espera que les obres comencen el mes vinent d’octubre. Compta amb un pressupost d’1.352.000 euros aportats pels Fons Feder gestionats per la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. La inversió és la major destinada al lloc natural, inclòs en la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. L’actuació afectarà 539 hectàrees.

Per la seua part el regidor de Medi Ambient, Silvestre García, va destacar que des que comencem la legislatura, un dels nostres majors reptes va ser aconseguir inversions potents i molt necessàries per a la nostra pineda, “un entorn natural, juntament amb les platges, més preuades per a tots els veïns i turistes”. I va afegir sobre aquest tema que des del primer moment els responsables de la conselleria es van posar a la feina entenent que el nostre hàbitat necessitava protecció, manteniment i recursos econòmics per a conservar-lo. “Per fi ho hem aconseguit entre tots” va afegir l’edil.

Situació critica

L’alcalde de Guardamar va advertir que la massa boscosa de les dunes està en un moment i en una situació crítica a causa de factors naturals i a la falta d’inversió en el temps. “Ara el resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament i la conselleria salvarà les nostres pinedes i dunes” assegura el regidor

Tant és així que segons el projecte presentat el 27% de la pineda aquesta mort, el 51% amb símptomes de declivi important i la resta sana. Una altra dada aportada en la presentació per part dels tècnics de la conselleria es refereix a la flora exòtica i invasora que ocupa 48 hectàrees, un 8% de les 539 hectàrees de l’àrea d’actuació.

El projecte té un període de vigència de 39 mesos ja que a més de talar els pins morts i irrecuperables, retirar la vegetació invasora i repoblar la zona es preveu durant almenys dos anys fer treballs de manteniment.