Des de la Regidoria de Turisme i, amb l’escriptor Jordi Ortiz com a ponent, s’estan realitzant una sèrie de xerrades per explicar a tots aquells interessats la temàtica i el rerefons històric que enguany tindrà la manifestació que se celebra en la Fira Modernista d’Alcoi. La manifestació vol representar les revoltes populars que va haver-hi entre la població en contra del reclutament de quintos per anar a la Guerra de Marroc.

El dilluns va ser la primera d’aquestes xerrades en l’Associació de Veïns (AAVV) de Batoi, amb la presència de la regidora de turisme, Lorena Zamorano i el responsable d’impartir la conferència, Jordi Ortiz. Els assistents es van apropar històricament a un moment important per a l’esdevenir de la nostra història, ja que la guerra a Marroc va ser políticament i socialment un fet senyalat així com anys després, un lloc clau en la Guerra Civil espanyola.

Zamorano explica la proposta: “Vam pensar que seria interessant conéixer el rerefons històric de la manifestació que aquest any volem recrear als carrers d’Alcoi relacionada amb el reclutament de joves per anar a la Guerra de Marroc. En anteriors fires, els fets històrics, tant el vot de la dona com les 8 hores laborals eren més coneguts però, en aquest cas, és un conflicte històric que ens semblava interessant donar a conéixer amb més profunditat i posar en perspectiva perquè la gent realment coneguera quina era la raó per la qual es manifestava i, al mateix temps, descobrira aquests fets transcendentals per a la nostra història”.

Les altres dues conferències tindran lloc a l’aire lliure, una serà el dilluns 17 de juny a les 19.30 hores a la Plaça Enric Valor, davant de la Sala de lectura de l’Uixola;  i l’altra, el dimarts 25 de juny, també a les 19.30 hores davant del sortidor del Parc de la Zona Nord.