L’escriptor, periodista, polític, assagista i advocat nicaragüenc Sergio Ramírez Mercado, que té també nacionalitat espanyola i actualment viu exiliat a Mèxic, ha confirmat que el dimecres 23 de setembre estarà a El Campello per a presentar el seu llibre “Tongolele no sabía bailar”, una novel·la negra sobre la fi del somni de la revolució nicaragüenca. L’acte se celebrarà a la sala Ramón Llull de la Biblioteca Municipal, limitat a l’aforament del local. Les inscripcions han de tramitar-se trucant al telèfon 965632124 (Biblioteca).

Ramírez va exercir com a vicepresident del seu país natal des de 1985 fins a 1990. Els seus primers passos en el món literari són a través del conte: el seu primer relat, L’estudiant, el va publicar en 1960. Tres anys més tard publica Cuentos, el seu primer llibre, que és una recopilació de relats, per a, posteriorment, publicar en 1970, Tiempo de fulgor, la seua primera novel·la. A partir de llavors, ha continuat cultivant tots dos gèneres juntament amb l’assaig i el periodisme.

En 1977 encapçala el grup opositor Los Doce integrat per intel·lectuals, empresaris, sacerdots i dirigents civils, en suport del Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN) en lluita contra el règim del president Somoza. Després de formar part del govern de Daniel Ortega, es retira de la política en 1996 per a dedicar-se a la literatura.

La seua obra ha sigut traduïda a més de 20 idiomes, i al gener de l’any 2000 és mereixedor de manera honorífica de la primera convocatòria del Premi de narrativa José María Arguedas. I en 2012 fonga la trobada literària Centreamèrica compta, que se celebra a Nicaragua.

L’11 de novembre de 2014, és guardonat amb el Premi Carlos Fuentes a la creació literària en la llengua espanyola per considerar que la seua obra conjuga «una literatura compromesa amb una alta qualitat literària» destacant-lo com a “intel·lectual lliure i crític, d’alta vocació cívica.». Aqueix mateix any és nomenat vocal del patronat de l’Institut Cervantes, en representació de les lletres i la cultura llatinoamericanes.

En 2017 va ser el primer centreamericà a guanyar el Premi Cervantes, i el 20 d’abril de 2018 l’escriptor deposita en la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes un llegat que romandrà guardat fins al 5 d’agost de 2022.

Aquest mateix mes de setembre, la Fiscalia de Nicaragua va dictar una ordre de detenció contra el literat per qüestionar la presidència de Daniel Ortega. Davant l’aforament limitat de l’espai on presentarà el seu llibre, la sala Ramón Llull de la Biblioteca Municipal, s’exigeix reservar entrada en el telèfon 965637200.