La Seu Universitària de la UA a Villena i la Casa de la Cultura (KAKV) han presentat la nova edició del cicle Mirades de Realitat ‘Poble Gitano. Una cultura per descobrir’ en el que tractaran d’analitzar, debatre i promocionar diferents aspectes de la cultura d’aquest poble ancestral.
El regidor Juan José Olivares, en representació de la Regidoria de Cultura, va destacar “aquest cicle d’activitats que posa sobre la taula essencial les diferents problemàtiques que afecten la societat contemporània” i va destacar com a característiques “que són activitats sense filtres i sense intermediaris, on els protagonistes, les persones que pateixen o estudien els temes tractats són els qui ho exposen i els comenten”.
La directora de la Seu, Esther Perales, va assenyalar que aquest sentit la iniciativa de la Càtedra de Cultura Gitana compta amb protagonistes directes de cadascuna de la realitat que es pretén narrar en les diferents activitats de la programació. Perales va assenyalar que aquest cicle permetrà “mirar la cultura gitana des d’una perspectiva diferent”, gràcia a la col·laboració de la professora Clarissa Ramos, directora de la Càtedra.
El director de la KAKV, Jose Ayelo, va relatar que el cicle Mirades de Realitat començarà el 8 de febrer amb l’emissió del documental ‘Referents. L’efecte multiplicador’ en la Sala d’actes de la Casa de la Cultura, que continuarà amb una xarrada-debat que serà moderada per la directora de la Càtedra Gitana de la Universitat d’Alacant, Clarissa Ramos.
La programació avança en el març amb una taula redona ‘Dones Gitanes’, el 15 de març, en el qual s’asseuran a debatre les realitats femenines de la cultura en el segle XXI, el seu potencial, la seua evolució i els seus reptes pendents.
El 29 de març, s’oferirà la conferència ‘Antigitanismo’ la proposta del mes d’abril serà una taula redona sobre ‘Literatura gitana’ i es durà a terme el 26 d’abril, dins de la setmana del llibre. Tancarà el cicle la balladora granadina Samara Fernández, que realitzarà una actuació a més de pronunciar el seu propi testimoniatge com a dona i artista gitana.