La UA presenta la seua programació cultural per als mesos de setembre a desembre amb una proposta protagonitzada pel caràcter formatiu dels espectacles com The Entertainers Teachers i de la ballarina Sol Picó; la posada en valor de la cultura valenciana amb els grups musicals Zoo i Frida, i de les companyies teatrals Bramant Teatre i La Calòrica; el compromís amb les polítiques de gènere a través de les actuacions de la companyia de dansa Marta Carrasco i de les Hermanas Gestring; l’espectacle circense de Puntocero, al costat de nombroses exposicions i activitats didàctiques dirigides a tota la família com Els Diumenges al MUA.

La nova programació de l’Agenda Cultural de la Universitat d’Alacant (ACUA) ha sigut presentada aquest matí en roda de premsa pel vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés. La programació dissenyada per a aquest nou curs acadèmic inclou deu activitats culturals, que comprenen teatre, música, dansa i circ, a més d’exposicions i activitats per a tota la família. Aquestes activitats compten, com és tradicional, amb la col·laboració de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Festival de Circ Contemporani d’Alacant.

Una proposta cultural, segons ha detallat Carles Cortés, que ha desgranat la programació per a aquesta tardor, protagonitzada pel caràcter formatiu dels espectacles, les polítiques de gènere i la posada en valor de la cultura valenciana.

La programació arrancarà el pròxim 26 de setembre, en el marc del Festival Circart 2018, amb l’estrena de l’obra ¿Y ahora qué?, a càrrec de Puntocero, un espectacle en què s’uneixen les arts circenses i la màgia des d’una perspectiva teatral i interdisciplinària (Paranimf, 20 hores).

Teatre

En l’àmbit teatral, tres seran les propostes que acollirà el Paranimf de la UA durant aquest quadrimestre. La primera, i com a part de la programació de la XXVI Mostra d’Autors Contemporanis, serà Microepisodis de feixisme quotidià de la companyia valenciana Bramant Teatre (7 de novembre, a les 20 hores). La segona proposta ve de la mà de la Calòrica, que posarà en escena Fairfly, obra que es representarà en valencià, el 14 de novembre, a les 20 hores. I, finalment, completarà aquesta oferta teatral l’obra de producció pròpia Hécuba, d’Eurípides, representada per l’Aula de Teatre de la UA (20 de novembre a les 11.30 hores).

Música

La música arribarà a la Universitat en el marc de la Setmana de Benvinguda a la UA, amb dos grups molt representatius del panorama musical valencià, Zoo, una banda absolutament consolidada, a la qual precedirà Frida com a teloner; dues bandes amb gran potencial que presentaran les seues últimes novetats (Paranimf, 3 d’octubre, a les 20.30 hores). La segona proposta musical estarà protagonitzada per The Entertainers Teachers, que oferiran el concert didàctic Los orígenes de tus músicas: desde la prehistoria hasta hoy, sota la direcció de Benjamin Sun (Paranimf, 13 de novembre, a les 11.30 hores). I finalment, la poesia estarà acompanyada de música popular valenciana i catalana a càrrec de Juan A. Olmedo que, juntament amb el Quartet de corda Mare Nostrum, oferirà el recital poètic Els nostres sons, homenatge a Vicent Andrés Estellés (24 d’octubre, a les 20 hores, a la Facultat d’Educació).

Dansa

La dansa omplirà el Paranimf amb una xarrada i dos espectacles. El 17 d’octubre, a les 20 hores, Sol Picó oferirà la xarrada titulada «Persiguiendo un sueño», en la qual la ballarina i coreògrafa reviu els seus vint anys de professió i revela com arriba la inspiració als seus espectacles. I el 21 de novembre, a les 20 hores, la companyia de dansa Marta Carrasco representarà Perra de nadie, espectacle que s’emmarca dins del cicle Juno a la Tardor, en col·laboració l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, actuació en la qual Marta Carrasco pretén recuperar la figura de la dona i trencar amb els estereotips.

I per a concloure la programació, en el marc de l’acte institucional dedicat al Dia Mundial Contra la Violència de Gènere, el 22 de novembre, a les 12 hores, a la plaça de la Igualtat de la UA, les ballarines sevillanes Greta García i Marta Morales, de la companyia Hermanas Gestring, representaran l’espectacle de carrer Good girl, en què es reivindica el paper de la feminitat.

Exposicions

Museu de la Universitat d’Alacant (MUA)

La programació ACUA es completa amb l’apartat expositiu. La primera de les exposicions denominada «Residual» es va inaugurar divendres passat a la Sala Sempere del MUA. Una mostra que exposa els treballs realitzats pels artistes becats en el programa Residències Plus del MUA.

Dimecres vinent, 26 de setembre, el MUA presenta en el seu Sala Arcadi Blasco l’exposició «Paraules visuals», una mostra multidisciplinària composta per més d’una vintena d’obres, realitzades per catorze artistes, procedent dels fons del Museu de la Universitat d’Alacant, amb la poesia i la literatura com a inspiració de les creacions artístiques.

«Els mons i éssers imaginaris de Daniel Escolano» (del 21 de setembre al 28 d’octubre de 2018, sala El Cub). Exposició antològica de l’artista alacantí Daniel Escolano, comissariada per Juan Antonio Roche, que aplega més d’un centenar d’obres cedides per col·leccionistes privats i institucions de la província d’Alacant.

També setembre portarà l’exposició «Mira’m! Ara em veus», una mostra fruit del procés col·laboratiu, realitzat durant dos anys, entre membres del poble gitano d’Alacant i alumnes i professors de la Universitat d’Alacant (del 26 de setembre al 31 d’octubre, sala polivalent). I l’exposició dels treballs de final de curs del màster universitari en Projecte i Investigació en Art de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (27 de setembre, a la Sala Cool).

Al novembre arriba l’exposició «Narratives en les fissures de l’espai i el temps», una mostra comissariada per Enric Mira, «Cinquanta anys CEU» i l’exposició dels treballs becats per la Càtedra Miró d’Art Contemporani de la UA.

Activitats per a tota la família amb Els Diumenges al MUA

El museu també presentarà una nova edició del programa Els Diumenges al MUA, amb un ampli programa d’activitats gratuïtes d’oci familiar que arrancaran diumenge que ve, 30 de setembre. El programa inclou activitats culturals a les instal·lacions del MUA, que tenen com a element vertebrador el museu i l’activitat cultural, artística i creativa.

Sala Aifos i Sala Trànsit

La Sala Aifos de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III) acollirà exposicions com «Una meravellosa il·lusió: ciència i color en els cromos de Nestlé. Mig segle de publicitat i cultura (1920-1966)», mostra comissariada pels professors de la Universitat d’Alacant Carlos Barciela i Carmen Ródenas, que recorre mig segle de publicitat i cultura a través dels àlbums de cromos Nestlé (del 20 de setembre al 29 de novembre); i «Com aprenguérem a menjar. L’acció educativa i social del Programa EDALNU, 1961-1996 d’EDALNU» (desembre).

D’altra banda, la Sala Trànsit (aulari II) acull des del passat 10 de setembre les exposició «Fotògrafs units per la música», mostra oferida per l’associació Música Zero, accessible al públic fins al pròxim 11 d’octubre; «Un món, disset reptes» de la Fundació Vicenç Ferrer (del 15 al 28 d’octubre); i per a acabar, «Les fotografies de la Fundació Sant Rafael» (del 2 al 5 de novembre).